İran Dışişleri Bakanı Zarif: Bilimadamlarının görevlerinden biri gerçekleri doğru anlama, ikincisi ise geleceğin inşasıdır

  • 24 Ağustos 2015
  • 730 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı Zarif: Bilimadamlarının görevlerinden biri gerçekleri doğru anlama, ikincisi ise geleceğin inşasıdır

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Tahran’ın Allame Tabatabai Üniversitesinde düzenlenen ‘Nükleer Müzakereler ve İran’da Siyaset Bilimi’ adlı sempozyumda bir konuşma yaptı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı konuşmada, uluslararası ilişkiler bölümü bilimadamlarının görevlerinden birinin gerçekleri doğru anlama, ikincisinin ise barış, kalkınma ve birlikte yaşamaya dönük bir geleceğin inşası olduğunu dile getirerek “Uluslararası ilişkiler bölümünde bu iki görev beraberce yürütülmeli ve bölüm bilimadamlarının üstlendiği görev sadece sulta rejiminin teorilerini tekrarlamak olmamalıdır” diye belirtti.

İran’ın değişen dünyadaki en önemli güç unsurunun özgüven olduğuna işaret eden Zarif “Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümüne bu açıdan bakarsak bu bilim, şimdiki dünyada yeni bir bakış açısı ortaya koymalıdır. Biz uluslararası ilişkilerde ve siyaset biliminde geleceğe yeni bakış açısıyla bakmalıyız çünkü görevimiz dünyayı tanımaktır” ifadesini kullandı.

Bugün dünya oyuncularının sadece devlet ve Soğuk Savaşın iki süper gücünden ibaret olmadığını vurgulayan Zarif “Bugün devletler bile uluslararası sistemin asıl oyuncuları değil ve oyunculuk tekelini kaybetmişler. Bu yüzden meseleyi Soğuk Savaş hesabıyla değerlendirirsek kararlarımız yanlış olur. Bugün uluslararası sistemde el-Kaide ve IŞİD gibi güvenliği bozan gruplardan Hizbullah gibi güvenliği sağlayan örgütlere kadar rol oynayan oyuncular var” açıklamasını yaptı.

Güç aracının çeşitliliğine de değinen Zarif “Güç unsuru bir zamanlar askeri mahiyetteydi ancak daha sonra devletler, askeri gücün yanına ekonomik ve kültürel gücü de soktu. Geçmişte diploması sadece güçler ve devletler arasında gerçekleşiyordu ancak bugün bu olgu değişikliğe uğramıştır” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.