İran dışişleri bakanından Trump’a uyarı

  • 12 Kasım 2016
  • 893 kez görüntülendi.
İran dışişleri bakanından Trump’a uyarı

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın nükleer anlaşma konusunda taahhütlerini yerine getirmemesi halinde İran’ın da başka seçeneklerinin olduğunu söyledi.

El’alem kanalının haberine göre, Zarif,  iki gün önce yaptığı açıklamada, Amerika’nın nükleer anlaşmayı yerine getirme konusunda sorumluluğunun ve taahhüdünün olduğunu  belirtirken dün Prag’da da yaptığı açıklamada ise, ”İran anlaşmayla ilgili olarak bu zamana kadar  üzerine düşeni yerine getirmiştir” dedi.

Zarif, maalesef Amerika’nın  hatta mevcut hükümetin anlaşmanın yürürlüğüyle ilgili olarak taahhütlerini doğru dürüst tam olarak yerine getirmediğini hatırlatarak, ”nükleer anlaşmanın bütün herkes için mantıklı ve iyi bir anlaşma olduğunu  fakat bunun İran’ın başka seçeneği olmadığı manasına da gelmediğini’ söyledi.

İslami İran cumhurbaşkanı Ruhani de, Turmp’ın nükleer anlaşmayı, BM Güvenlik Konseyi’nin bir bildirisi olarak nitelemesine tepki gösterirken, ”bir devletin kararıyla  değişmeyeceğini’ söyledi.

Amerika’nın yeni seçilen başkanı Trump,  seçim dönemindeki açıklamalarında, nükleer anlaşmayı bir facia olarak ve dünyanın en kötü anlaşması olarak nitelemiş ve Obama ile Demokratlar’ı sert dille eleştirmişti ve  ”Beyaz Saray’a gelmesi halinde, Nükleer anlaşmayı yırtacağı” vaadinde bulunmuş ve de İran aleyhindeki yaptırımların  yürürlüğe girmesi gerektiğini bildirmişti.

Bu arada Trump’ın danışmanı  Velid Fars da, Trump’ın seçimlerini kazanmasının ardından yaptığı açıklamada, Trump’ın nükleer anlaşmayı yırtma peşinde olmadığını ama  yeniden müzakere edilmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.