İran Dışişleri Bakanı’nın Afganistan’daki temasları

  • 07 Mayıs 2017
  • 1.051 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı’nın Afganistan’daki temasları

Afganistan’da bulunan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Afgan yetkilileriyle görüşmelerine devam ediyor.

Pazar günü, Afgan mevkidaşının resmi daveti üzere bir siyasi heyet başkanlığında Kabil’e giden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Afganistan Cumhurbaşknaı “Eşref Gani” ile basın kapalı olarak gerçekleşen görüşmede biraraya geldi.

Zarif, ayrıca Kabil’de Afgan mevkidaşı “Selahddin Rabbani” ile görüştükten sonra, basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran’ın Afganistan ile ticari ve ekonomik işbirliğinin sürmesi için hazır olduğunu ifade ederek, iki ülkenin terörizm ve uyuşturucu ile mücadele dahil birçok alanda işbirliği yapabileceğini, bu işbirliğinin iki milletin lehine olduğunu vurguladı.

Muhammed Cevad Zarif ayrıca, Afganistan halkını hedef alan terör saldırılarını kınayarak, bu ülkenin İran’a uluslararası örgütler nezdinde verdiği desteğinden dolayı teşekkür etti, İran’ın muhtelif seviyeler ve dönemlerde Afganistan halkı ve hükümetine destek verdiğini hatırlattı.

Basın toplantısında konuşan Afganistan Dışişleri Bakanı Selaheddin Rabbani da, İran ve Afganistan ilişkilerinin iki ülkenin ortak bağlarına dayalı olarak gelişmesine dikkat çekerek, İran’ın Afganistan’ın en büyük 4. ticari ortağı olduğunu ifade etti, iki ülkenin birbiriyle iyi işbirliği içinde olduğunu vurguladı.

Afganistan Dışişleri Bakanı ayrıca, terörle mücadelenin önemi ve zaruretine dikkat çekerek, terörizme karşı küresel mücadelenin ancak bütün ülkelerin terörizmden kapsamlı bir tanıma varıp, terörizmi iyi ve kötü diye ikiye bölmeden onunla mücadele etmeleri halinde başarılı olacağını kaydetti.

Afganistan Dışişleri Bakanı sözlerinin devamında, İran İslam Cumhuriyeti’ne milyonlarca Afgan göçmene uzun yıllar boyunca evsahipliği yaptığı için teşekkür etti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Kabil’deki temaslarının devamında, Afganistan Ulusal Hükümet Yürütme Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Muhammed Hanif Etmer ile biraraya gelerek, iki tarafın ilgilendiği konular hakkında görüş teatisinde bulunacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.