İran Dışişleri Bakanı’nın Kuzey Afrika turu son buldu

  • 20 Haziran 2017
  • 1.238 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı’nın Kuzey Afrika turu son buldu

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Kuzey Afrika’ya gerçekleştirdiği turu kapsamında son ziyaretini Tunus’a yaptıktan sonra, Tahran’a döndü.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif geçen Pazar günü Kuzey Afrika turuna başladı.

İran Dışişleri Bakanı, Cezayir, Moritanya ve Tunus’u bu turu kapsamında ziyaret etti.

Zarif, Kuzey Afrika turu kapsamında, Tunus ve Moritanya cumhurbaşkanları ve Cezayir Başbakanı ile görüşmelerde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı ayrıca bu ülkelerde kendi mevkidaşları ile biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Zarif, Cezayir, Moritanya ve Tunus yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde ağırlıklı olarak ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Kuzey Afrika turu çerçevesinde son görüşmesini Tunus Dışişleri Bakanı Hamis Jİnavi ile düzenledi.

Görüşmede Zarif, Tahran’a göre, İran ile Tunus ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için hiçbir sınırın olmadığını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Tunuslu mevkidaşına, İran ile Tunus arasında sürekli siyasi diyalog mekanizmasının geliştirilmesini önerdi.

Görüşmede Tunus Dışişleri Bakanı da, Zarif’in Tunus’a gerçekleştirdiği ziyaretini önemli niteleyerek, her alanda ikili münasebetleri geliştirme yollarının gözden geçirilmesi ve bazı konular hakkında karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Jinavi ayrıca Tunus’un İran ile her alanda ilişkilerini sınırsız bir şekilde geliştirmeye hazır olduğunu belirterek, iki ülkenin karma komisyonunun 2018 yılının başlarına doğru kurulmasını teenni etti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bu görüşmeden önce Tunus Cumhurbaşkanı Baji Kaid Sebesi ile biraraya gelerek, İran’ın kendi tecrübelerini Tunus’a iletmeye hazır olduğunu bildirmişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Kuzey Afrika turu iki gün sürdü.

Turun ilk gününde Zarif, Cezayir Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile ayrı ayrı görüşürken, ikinci gününde ise Moritanya ve Tunus cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları ile biraraya geldi.

İran İslam Cumhuriyeti, Kuzey Afrika başta olmak üzere Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye büyük önem veriyor. Nitekim İranlı yetkililer defalarca, Tahran’ın Afrika ülkeleriyle münasebetlerinin güçlendirilmesine öncelik verdiğini bildirmiştir.

Afrika ikinci büyük kıta olarak 50 ülkeyi ve yaklaşık bir milyar insani içinde barındırmaktadır. 30 milyon kilometrekarelik alanı olan Afrika kıtası zengin doğal kaynaklarına sahiptir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.