İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü haftalık basın toplantısı düzenledi

  • 08 Şubat 2016
  • 757 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü haftalık basın toplantısı düzenledi
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suudi Arabistan’ın Suriye’ye asker gönderme kararı hakkında yaptığı açıklamada, Suriye’deki kriz bazı bölgesel ve uluslararası güçlerin müdahalesi sonucu olduğunu belirtti.

Bugün yerli ve yabancı gazetecilerin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sadık Hüseyin Caberi Ensari, Suriye’de krizin sürmesi ve tırmanmasına neden olan politikaların Suriye krizinin çözümü olmadığını, bölgesel ve uluslararası bir meseleye dönüşen bu krizin uluslararası ortamda bölgesel barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirtti.

Kriz yaşanan ülkelerde yapılacak her hangi bir eylemin o ülkelerin ulusal egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirten İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, nükleer anlaşmanın Tahran’a göre hiçbir ülkenin aleyhinde olmadığını, doğal olarak komşu ülkelerin çıkarlarına da ters düşmediğini ifade etti.

Caberi Ensari, İran’ın çevresindeki bazı ülkelerin zafiyetleri veya bölgesel ve uluslararası arenadaki zafiyet hisleriyle ilgili muhtelif sebepler için nükleer anlaşmaya yönelik düşmanca politika sergilediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İran’ın bütün komşu ülkelerden talebinin mantıksız algılarına son vermek olduğunu, iç sorunları varsa, onları dışarıya bağlamamaları gerektiğini vurguladı.

Caberi Ensari, Suudi Arabistan’ın Yemen’e artan saldırıları ve İran ve BM’nin Yemen krizinin diplomatik çözüm çabaları hakkında ise, İran ile BM’nin Yemen Temsilcisi arasında, birkaç kez görüşme yapıldığını, ancak bazı bölge ülkelerinin politikası yüzünden sonuç vermediğini ifade etti.

Sözcü, Yemen krizinin şiddetinin terörizmin tırmanmasına neden olacağını da belirtti.

İslam İnkılabı Rehberi Uluslararası Danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin Moskova ziyareti hakkında ise, İran ve Rusya’nın ilişkileri sağlam ve kapsamlı olarak niteledi, ikili görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İslam İnkılabı’nın zafer yıldönümüne işaretle, İmam Humeyni’nin –ra- İran’a tarihi dönüşünün, her alanda dönüm noktası sayılan İran’ın istisna günlerinden olduğunu kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.