İran Dışişleri Sözcüsü: Pençşir’den gelen haberler oldukça endişe verici

  • 06 Eylül 2021
  • 1.847 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Sözcüsü: Pençşir’den gelen haberler oldukça endişe verici

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, Afganistan’ın Pençşir vilayetinde yaşananlar hakkında uyarıda bulunarak, bu olayların endişe verici olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, çevrimiçi şeklinde düzenlediği haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hatipzade, Viyana’da görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin bir  soru üzerine, görüşmelerin gerçekleşeceğini, İran’ın muhtelif seviyelerde, Nükleer Anlaşma ve 2231 Sayılı Kararname çerçevesinde ABD’nin kendi yükümlülüklerini eksiksiz şekilde yerine getirmesinden emin olmak için İran ile 4+1 Grubu arasında başlayan görüşmelerin kesinlikle devam edeceğini belirterek, bu görüşmelerin İran’ın çıkarlarını karşılaması gerektiğini söyledi.

Sözcü, müzakerelerin devamı konusunda Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın mesajlarının oldukça net ve açık olduğunu kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) gelecek toplantısı hakkında ise Dışişleri Sözcüsü, UAEA Yönetim Kurulu’nun bu toplantısının normal bir toplantı olduğunu, ancak herhangi bir tarafın hesap hatası yapmaması ve Viyana görüşmelerini etkileyecek yolda hareket etmemesi gerektiğini vurguladı.

Sözcü, Ajans’ın teknik zemininin siyasi amaçlar için kullanılmasına İran’ın yanıtının farklı olacağına işaretle, İran ve Ajans’ın ilişkisinin gizli ve teknik boyutta olduğunu ifade etti.

Dışişleri Sözcüsü bu ay içinde 20 milyon doz korona aşısının ithal edildiğine işaretle, ekim ayında da milyonlarca doz korona aşısının ithal edileceğini ifade etti

Sözcü Hatipzade açıklamalarının devamında Afganistan’da Pençşir gelişmelerine işaretle, Pençşir’den gelen haberlerin oldukça endişe verici olduğunu, dünkü gece düzenlenen saldırıları şiddetle kınadıklarını, Afgan liderlerinin şehadetinin esef verici olduğunu, dış müdahalenin incelenmekte olduğunu, herkesin Afganistan tarihinin dış müdahalenin yenilgiden başka bir sonucu olmayacağını bilmesi gerektiğini ifade etti.

Hatipzade, Afganistan halkının cesur ve bağımsızlık yanlısı bir millet olduğuna temasla, dış müdahalelerini kınadı, Pençşir olayının siyasi, müzakere ve arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşmasını isteyerek, kimsenin bu yolun “kardeşin kardeşi öldürmekle” sonuçlanmasına izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

Hatipzade, Taliban’ın de kendi yükümlülüklerine bağlı kalması gerektiğini ifade ederek, Pençşir’in kuşatılması, elektriğin kesilmesi, halka açlık yaşatılmasına ilişkin gelen haberlerin uluslararası kurallara aykırı olduğunu ifade etti.

Sözcü, İran’ın Afganistan halkının acılarının son bulması ve kapsayıcı hükümetin kurulması için elinden geleni yapmakta olduğuna işaretle, kırmızı çizgilere uyulması konusunda ciddi uyarıda bulundu.

İran olarak Afganistan gelişmelerini dikkatle yakından izlediklerini söyleyen Sözcü, uluslararası örgütlerin bölge ülkeleriyle birlikte Afganistan barış ve istikrarı güvence altına alma noktasında üzerine görevler düştüğünü söyledi.

Dışişleri Sözcüsü, Afganistan’daki grupların yardımıyla bu ülkede sürdürülebilir barışın sağlanması için çalışacaklarını, İslam İnkılabı Rehberi’nin beyan ettiği gibi, İran ve dünya ülkelerinin tavrının Afganistan’da iktidara gelecek hükümet ve iktidardaki grupların tavrı belirleyeceğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.