İran doğalgazı Doğu Avrupa’ya ihraç edilecek

  • 17 Temmuz 2016
  • 966 kez görüntülendi.
İran doğalgazı Doğu Avrupa’ya ihraç edilecek

Bulgaristan Türkiye güzergahını kullanarak İran’dan doğalgaz ithal etmek istediğini bildirdi.

İRNA’nın haberine göre, Bulgaristan İran’ın en son gaz müşterisi olup bu talebini ve gaz alımıyla ilgili yönetmelirini Bulgaristan başbakanının Tahran ziyaretinde gündeme getirmiş bulunmaktadır.

İran petrol bakanlığının Bulgaristan “Pan Eremnin” haber sitesine dayanarak verdiği habere göre, Bulgaristan başbakanı Sofya’da yaptığı açıklamada, ülkesinin İran’dan doğalgaz ithal etmek için Gürcistan ve Türkiye güzergahını incelediğini söyledi.

Bulgaristan başbakanlığının bildirisine göre, konuyla ilgili bir kaç gün içinde İran, Bulgaristan, Ermenistan ve Gürcistan’dan uzmanların katılacağı oturumun Sofya’da düzenleneceği ve böylece Fars Körfezi’nin Karadeniz’e transit yoldan bağlanması yolunun inceleneceği bildiriliyor.

Dünyada doğalgaz rezervleri açısından çok ender zenginliğe sahip olan İran, Avrupa’ya yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz satarak bu kıtada pay sahibi olmak istiyor.

Halihazırda İran’ın doğalgaz’da en büyük müşterisi Türkiye olurken, Türkiye 1990’dan beri İran’dan doğalgaz alımına başlamış ve İran ayrıca Ermenistan’la da takas uygulamasıyla gaz alış verişi yapıyor, zira bir taraftan Ermenistan’dan gaz ithal ederken diğer taraftan da ihraç ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.