İran Enerji Bakanı: İran elektrik şebekesini Avrupa’ya bağlamaya hazırdır

  • 02 Ekim 2020
  • 5.710 kez görüntülendi.
İran Enerji Bakanı: İran elektrik şebekesini Avrupa’ya bağlamaya hazırdır

İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan, İran’ın elektrik şebekesini Avrupa’ya bağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Berlin’de video konferans yöntemiyle düzenlenen Avrupa- Hazar oturumuna katılan Erdekaniyan, İran’ın petrol, gaz ve elektrik alt yapısının Hazar Denizi Enerji kaynaklarının açık sulara nakli için uygun zemin oluşturabileceğini söyledi.

İran’ın büyük enerji kaynakları ve uzman insan gücü ve tesisatı ile kuzeyde Hazar Denizi ve güneyde Fars Körfezini arasında yer aldığını ve Kuzey- Güney ve Doğu-Batı yönünde transit yapılacak önemli konumda yer aldığını söyledi.

Erdekaniyan, İran’ın 15 komşusu olduğunu ve açık denizlere yolu olmayan komşularının uluslararası piyasalara ulaşmaları için transit alt yapısı oluşturduğunu ifade ederek, İran’ın fiili olarak bölgesel barış ve gelişmeye bağlılığını gösterdiğini söyledi.

AB ülkelerinin ikili veya ECO çerçevesinde bölgesel gelişme için bölge ülkelerinin yanında yer alabileceğini ifade eden Erdekaniyan, ‘’ Bölge ülkeleri büyük petrol ve gaz yatakları ile ilişkilerini düzenleyerek, bu kaynakların üretim ve ihracatını düzenlemelerini yapmalılar ve bu ürünlerin dünyada fiyatlarının belirlenmesinde rol ifa etmeliler. ‘’ dedi.

İran’ın her sene komşularıyla kayda değer miktarda elektrik mübadelesi yaptığını ifade eden Erdekaniyan, İran’ın Kuzey-Güney ve Doğu-Batı elektrik koridorlarını faal hale getirmeye çalıştığını ve bu hususta incelemelerin yapıldığını söyledi.

İran’ın elektrik şebekesinin Rusya’ya bağlama planlamasının yağıldığını ifade eden Erdekaniyan, doğuda Afganistan ve Pakistan’ın yanı sıra İran elektrik şebekesinin Tacikistan ve Özbekistan ve devamında Çin’e bağlanmasının incelenme aşamasında olduğunu söyledi.

Erdekaniyan, İran’ın elektrik şebekesini Avrupa’ya bağlamaya hazır olduğunu belirterek, Avrupa’nın İran’da enerji alanında yatırım yaparak, kalıcı olarak enerji ihtiyacını İran’dan temin edebileceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.