İran, Fransa’nın BM Temsilcisi’nin sözlerine tepkili

  • 20 Temmuz 2016
  • 739 kez görüntülendi.
İran, Fransa’nın BM Temsilcisi’nin sözlerine tepkili

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Fransa’nın BM Temsilcisi’nin İran karşıtı sözlerinin bilinçli garazkarlık için, bariz bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü “Behram Kasımi” Fransa’nın BM Temsilcisi  François Delattre’ın Güvenlik Konseyi’nde İran’ın nükleer, füze faaliyetleri ve bölgesel politikaları ile ilgili sözlerine gösterdiği tepkide, füzeler başta olmak üzere İran’ın askeri kabiliyetlerinin nükleer silah taşımak için tasarlanmadığını ve Konsey kararnamesinin yetki alanı dışında yer aldığını kaydetti.

İran’ın askeri kabiliyetlerinin meşru savunma amacı için olduğuna vurgu yapan sözcü, UAEA’nın yayınladığı raporlara göre İran’ın nükleer anlaşmayla ilgili yükümlülüklerine bağlı kaldığını, ancak Tahran’ın beklentilerin karşı tarafca karşılanmdığını, onların da yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Fransa’nın BM Temsilcisi sözlerinin gerçekten yoksun olduğu ve Suriye halkı için büyük maddi ve insani hasarlara neden olan Fransa’nın, Suriye’ye her türlü müdahalelerinin üstünü kapatmak için dile getirildiğini vurguladı.

İran’ın her daim Suriye’de şiddetin durması ve reformun yapılması için destek verdiğini hatırlatan Kasımi, teröristlere silah gönderen ülkelerin, Suriye’deki karışıklık ve akan kandan sorumlu olduğunu ifade etti, Suriye krizinin Suriyeli taraflar arasında diyalog ile çözümlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sözcü, İran’ın terörizm ve radikalizm ile müdadelede öncü rolüne devam edeceğini ve komşuları ve uluslararası camia ile bu küresel ortak tehdide karşı tümüyle işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Fransa’nın BM Temsilcisi’nin İran’ın Siyonizm karşıtı tutumu ile ilgili açıklamasına tepkide Dışişleri Sözcüsü, Siyonist rejimin krizin ana kaynağı ve dünya ve bölgede barışa engel olan asıl merkezi olduğunu, Fransız yetkililerinin bilinçli olarak bunu unuttuğunu kaydetti.

Fransa’nın son sıralarda terör örgütü Halkın Münafıkları ile Taliban, el-Kaide ve IŞİD’i sahneleyenlere evsahipliği yaptığını hatırlan sözcü, Fransa’nın sürekli olarak bölgeyi, IŞİD’in hamileri ve kurucularıyla birlikte istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirtti, 17 bin İranlı yetkili ve insanı şehid eden Münfafıkları temize çıkarma çabasının, Fransa’nın yükümlülüklerine aykrı olduğunun altını çizdi./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.