İran ile Pakistan arasında yeni sınır kapısı açıldı

  • 21 Nisan 2021
  • 3.370 kez görüntülendi.
İran ile Pakistan arasında yeni sınır kapısı açıldı

İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan yetkililerinin katılımıyla bugün İran-Pakistan 3. sınır kapısı olan Pişin-Mend sınır kapısının açılışı gerçekleşti.

İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Muhammed İslami ve Pakistan Savunma Sanayi Bakanı’nın katılımıyla Pişin-Mend sınır kapısı bugün resmen açılmış oldu.

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Muhammed İslami, Pişin-Mend Sınır Kapısı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, İran’ın Pakistan ile ilişkileri ve ticari münasebetlerinin gelişmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın işbirliğiyle birkaç temel adım takip ettiklerini kaydetti.

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı, bu bağlamda ilk adım olarak yıllar sonra Pakistan ile ikinci sınır kapısı olan Rimdan Sınır Kapısı’nın açılışını geçen sene yaptıktan sonra bu sene de, Pakistan ile 3. resmi sınır kapısının açılışını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

İslami, sınır kapılarının artmasının İran ile Pakistan arasında ticaretin güçlenmesi ve resmi 6 pazarın gelişmesine katkı sağladığını belirterek, böylece iyi bir ticari münasebete doğru hareket etmekte olduklarını kaydetti.

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Daryuş Emani de, Tasnim haber ajansına yaptığı değerlendirmede, İslam İnkılabı Rehberi’nin buyrukları doğrultusunda Pakistan ile yeni sınır kapısının açıldığını belirterek, İslam İnkılabı Rehberi’nin komşuların potansiyel ve kapasitesinden yararlanılması gerektiğini belirttiğini hatırlattı.

Pakistan Savunma Sanayi Bakanı Zübeyde Celal Han de açılış töreninde yaptığı konuşmada, Pişin-Mend Sınır Kapısı’nın açılmasını iki ülke için büyük ve tarihi bir kazanım olduğunu belirterek, bu olayın İmran Han hükümetinin İran ile ilişkilerin pekişmesi için taahhüdünü gösterdiğini, yeni sınır kapısının İran ve Pakistan’ın ortak çıkarını temin edeceğini vurguladı.

Pakistanlı yetkili, İslami İran ve Pakistan’ın iki dost ülke olup, birçok ortaklıklara sahip olduğuna temasla, İran ile sınır, savunma ve ekonomi alanları dahil her alanda münasebet ve işbirliğini geliştirmek için kararlı olduklarının altını çizdi.

Pakistan Savunma Bakanı, yeni sınır kapısının açılmasıyla sınırın her iki tarafında yaşayanlar için yeni iş imkanlarının sağlanmış olacağını da sözlerine ekledi.

Pişin Sınır Kapısı 13 hektarlık bir alanda inşa edilecek. Bugün bu kompleksin ik sitesi 2.5 hektarlık bir alanda hizmete verildi.

Şimdiye kadar ilk sitenin inşaatı için 28 milyar dolar para harcanmış ve site kapsamında 450 metrekarelik bir bina inşa edilmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.