İran ile Pakistan’ın savunma işbirliği gelişiyor

  • 18 Ocak 2018
  • 1.257 kez görüntülendi.
İran ile Pakistan’ın savunma işbirliği gelişiyor

İran Savunma Bakanı ile İran ve Pakistan Savunma Üretimi Bakanı dün Tahran’da işbirliği anlaşması imzaladılar.
Söz konusu işbirliği anlaşmasının imzalanması ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı General Hatemi, bölgenin karşı karşıya bulunduğu sorunların önemli bir kısmının bölge dışı ülkelerin müdahaleleri sonucu ortaya çıktığını hatırlatarak, bölge ülkelerinin bu durumu ortadan kaldırabilmek için kendi aralarındaki ilişki ve işbirliklerini artırmaktan başka çarelerinin olmadığını bildirdi.

Tahran ve İslamabad ilişkilerinin çok iyi bir istikamette gelişmekte olduğunu hatırlatan İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı General Hatemi, iki ülke arasındaki askeri ve savunma işbirliğinin bölge güvenliği ve istikrarına katkı sağlayacağını ve bu anlaşmanın İran ve Pakistan devletlerinin kendi savunma işbirliğinin geliştirme yönündeki iradelerini ortaya koyduğunu söyledi.

Pakistan Savunma üretimi ve bilim ve teknoloji bakanı Rana Tanveer Hüseyin de bu törende yaptığı açıklamada iki ülke arasında çok sayıda ortak kültürel, dini ve akidevi yönlerin bulunduğunu ve bunun için de Pakistan devletinin İran ile ilişkilerini her alanda geliştirmeye büyük önem verdiğini söyledi.
İran ile Pakistan’ın savunma üretimleri ve teknoloji sektöründeki işbirliğinin geliştirilmesi iki açıdan önem arz etmektedir. Birincisi şu ki; bu işbirliği geliştikçe, bölgenin savunma ihtiyaçları bölge ülkelerince karşılanmış olacak ve ikincisi de; işbirliğinin bu seviyeye yükselmesi, ortak savunma stratejilerinin takviyesi ve ilişkilerin daha da güçlenmesine zemin sağlayacak.
İran, insan hava araçlarının üretimi ve hava ve uzay sanayii başta olmak üzere sanayi ve savunma sektöründe önemli ve kayda değer ilerleme ve deneyimlere sahip olup, birçok konuda, askeri üretimlerini ticarileştirme kabiliyetine kavuşmuştur. Pakistan de bu bağlamda karşılıklı işbirliği için iyi potansiyel ve imkanlara sahip bulunuyor.
“Pakistan” gazetesi bir süre önce Pakistan Savunma Üretimleri Bakanı Rana Tenvir Hüseyin’den naklen şöyle yazdı: Pakistan halihazırda dünyada 40 ülkeye silah ihraç ediyor.

Kuşkusuz, İran ile komşu ülkeleri arasında savunma işbirliğinin geliştirilmesi önemli bir girişim sayılıyor ve bölge güvenliği ve istikrarına katkı sağlayabilir.
Pakistan açısından, İran’ın bölgede kritik ve önemli rol ifa ediyor ve bölgede güvenlik ve sebatın tahkimine katkı sağlıyor.
Pakistanlı askeri uzman General Talaat Mesut şöyle diyor: İran ve Pakistan karşılıklı olarak, ortak sınırlarının terörist unsurların geçiş noktası haline gelmesine izin vermeyeceklerine dair taahhütte bulunmuşlar. Bu nedenle İran ve Pakistan askeri güçleri arasında görüşmeler ve işbirliği ne kadar artarsa, iki ülke sınırlarının güvenliği de aynı oranda takviye edilmiş olacak.
İran İslam Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, dünyanın en önemli enerji kaynağı olarak Batı Asya bölgesinde güvenliğin korunması önemi ile ilgili şöyle diyor:
İran İslam Cumhuriyeti, tehditlere karşı önemli sorumluluğu var ve güvenlik sağlamak için en güvenli yolun bölge ülkeleri arasında işbirliği ve karşılıklı kapasite ve imkanların kullanılması olduğuna inanıyor.
İran İslam Cumhuriyeti’nin bölge meselelerine yönelik yaklaşım ve tutumu baştan beri, komşu ülkelerle savunma ve askeriye alanında işbirliğine vurgu yapmış ve bu strateji doğrultusunda, Tahran, İslamabat ile münasebetlerini geliştirmek için hiçbir sınır koymuş değil.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.