Ä°ran ile Türkiye’den BaÄŸdat’a “büyük destek” açıklaması

  • 29 Eylül 2017
  • 1.319 kez görüntülendi.
Ä°ran ile Türkiye’den BaÄŸdat’a “büyük destek” açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ishak Cihangiri, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı telefon bağlantısında IKBY referandumunu değerlendirdi.

Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Ishak Cihangiri, Türkiye BaÅŸbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı telefon baÄŸlantısında Ä°ki ülkenin Irak’la istihbarat sistemi ve dışiÅŸleri bakanlığı seviyesinde yaptığı iÅŸbirliÄŸini halihazırda bölgede oluÅŸan krizlerin kontrol altına alınması açısından gerekli olduÄŸunu bildirerek, “BaÄŸdat’ta yaptığımız diyalogları devam ettirerek referandum sonrası geliÅŸmeleri yönetmeye çalışıyoruz. Nitekim ki Irak Meclisi’nin kanunlarıyla BaÄŸdat hükümetinin kararları ve bu ülkenin Anayasası bizim odak noktamızdır. Hep birlikte BaÄŸdat’ı geliÅŸmeleri kontrol altında tutması için güçlü ÅŸekilde desteklemeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Irak’ı Arap ülkeleri arasında yer alan gayet önemli bir ülke olarak tanımlayan Cihangiri sözlerini şöyle sürdürdü: Allah’ın yardımıyla Büyük sulta güçlerinin Irak’taki komploları boÅŸa çıkartılmıştır. Biz de bu yönde uluslararası sınırların deÄŸiÅŸtirilmesine hiçbir ÅŸekilde izin vermeyerek Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemeliyiz.

Türkiye BaÅŸbakanı Binali Yıldırım da bu görüşmede bölgedeki geliÅŸmelerin diÄŸer ülkelere nazaran Ä°ran ve türkiye için daha büyük bir öneme sahip olduÄŸunu belirterek, Tahran-Ankara arasındaki eÅŸ güdümlülüğünün epey gerekli olduÄŸuna dikkati çekerek, “Türkiye CumhurbaÅŸkanı, iki ülke arasında olumlu anlaÅŸmalarla iÅŸbirliÄŸini saÄŸlamak amacıyla önümüzdeki 4 Ekim’de Tahran’ı ziyaret edecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

IKBY’de yapılan referandumun büyük bir stratejik yanlış olduÄŸunu hatırlatan Yıldırım, bu griÅŸimin bazı kiÅŸilerin aç gözlülüğü sonucu ortaya çıkıp bölgedeki huzuru zedelmeye çalıştığını bildirdi.

Irak’ın desteklenmesi gerektiÄŸini açıklayan Türkiye BaÅŸbakanı ilaveten şöyle dedi: Irak’ın da Ä°ran ve Türkiye’yle daha yoÄŸun bir iÅŸbirliÄŸi halinde olması gerekiyor, zira üç ülkenin arasında oluÅŸacak her türlü koordinasyon sorunların çözümü yönünde büyük bir rol oynayacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.