İran, Irak’ın yeniden inşası için büyük bir rol üstlenmeli

  • 13 Ocak 2018
  • 853 kez görüntülendi.
İran, Irak’ın yeniden inşası için büyük bir rol üstlenmeli

Tahran’da düzenlenen “İran-Irak İlişkilerinde Masraflar ve Menfaatler” başlıklı bir panelde konuşan İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrej Mescidi, “Irak iki büyük krizi sağlam bir şekilde atlatabildi; Birincisi karşısında başarılı olduğu DEAŞ sorunuydu. Burada Haşdi Şabi, polis ve ordunun etkisi büyüktü ve tabii ki Iraklılar İran’ı DEAŞ’a karşı mücadelede verdiği desteklerinden dolayı takdir ediyorlar” ifadelerinde bulundu.

Mescidi sözlerini şöyle sürdürdü: İkinci mesele ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleşen referandum konusuydu ki doğru bir şekilde yönetilmeseydi bu ülkeyi büyük bir krizin içine sürükleyecekti, ancak İran’ın bu olayda da önemli bir rolü vardı.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi ilaveten, “Irak ekonomik yapılandırma ve siyasi ilişikler kurma amacıyla yeni bir döneme girmiş bulunuyor. İran, yeniden inşa aşamasında da Irak’ta üstün bir role sahip olmalıdır. Irak’la aramızdaki ticaret hacminin 6.5 ile 7 milyar dolar civarındayken bu rakam elektrik ve gaz satışının yanında dini turizmin geliştirilmesi vasıtasıyla 12 milyar dolara ulaşabilir ki dikkate alınacak bir rakamdır” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki sınırlara da işaret eden Mescidi, sözlerine şunları ekledi: Aramızdaki sınır bölgesi ise sevkiyat açısından kalabalık bir bölgedir. En uzun mesafeli sınırımız Irak’la olduğuna rağmen bu alanlar diğer sınırlarımıza göre en güvenli sınır bölgesidir. Basra, Necef, Erbil, Süleymaniye, Bağdat ve Kerbela’da sahip olduğumuz temsilcilikleri göz önünde bulundurursak dünyanın diğer ülkelerinde bu kadar temsilcilğimizin bulunması söz konusu bile değil.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.