İran İslam Cumhuriyeti: İran’ın ABD ile müzakere niyeti yok

  • 12 Temmuz 2020
  • 1.250 kez görüntülendi.
İran İslam Cumhuriyeti: İran’ın ABD ile müzakere niyeti yok

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanı Vaizi, Tahran’ın Washington ile müzakere niyeti olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, İran için Trump veya Biden arasında herhangi bir fark olmadığını, İran çıkarlarının ABD’de isimlere bağlı olmadığını ve İran’ın ABD ile ilişki kurma niyetinin bulunmadığını söyledi.
Katıldığı televizyon programında konuşan Vaizi, Nükleer Anlaşma’ya ve ABD’den bu uluslararası anlaşmadan çekildiğine işaret ederek, ‘ABD’ye güvenmedik. Avrupa’ya da güvenmiyoruz. Bizim anlaşmamız çıkarlar temelindedir ve çıkarlarımız korunana kadar anlaşmaya bağlı kalacağız. Herhangi bür ülkeyle görüşmelerimiz, çıkarlara dayalıdır’ dedi.
Avrupalıların Nükleer Anlaşma’nın korunmasından yana olduklarını ve ABD baskısı altında bu anlaşmadaki taahhütlerini ifa edemediklerini kaydeden Vaizi, ‘Avrupalılardan gördüğümüz şey, onların hiçbir ilkeye bağlı olmadıkları, gelgeç hareket ettikleri ve
ABD seçimlerinin sonucunun belli olması için zamanı bekledikleridir’ diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ruhani’nin geçen yıl Nükleer Anlaşma üyesi ülkelere yazdığı mektupta açıkça bu anlaşmanın İran’ın çıkarlarını temin etmediği takdirde işe yaramadığını belirttiğini dile getiren Vaizi, ‘Nükleer Anlaşma’nın avantajlarından yararlanmalıyız. Ekim ayında bize karşı uygulanan silah ambargosu son bulacak ve biz silah alımı yapabileceğiz. Eğer bundan yararlanamazsak bizim için bu anlaşmanın menfaati olmamış demektir. Ruhani’nin mektubunda da İran’ın bu ambargonun kalkmaması durumunda ne yapacağına değinilmiştir’ değerlendirmesinde bulundu.
Vaizi, ‘İran düşmanları, ülkemizde kargaşa yaratmak, ülkemizi izole etmek ve yönetim ile halkı birbirine düşürmek gibi hedefleri güdüyor. Onlar yaptırım da dahil olmak üzere birçok yöntemi denemelerine rağmen bunu başaramamış ve bu yüzden sinirliler. Güney Kore’den alacaklarımız konusunda da görüşmelerimizin sonucu olmama durumunda hukuki eyleme başvuracağız’ diye ekledi.
İran milletini en ağır yaptırımlarıyla hedef alan ve her gün yeni yaptırımlar getiren ABD yetkilileri zaman zaman İran ile müzakereye hazır olduklarını ileri sürüyorlar.
Ancak İranlı yetkililer, ABD’liler’in önce yaptırımları iptal edip, nükleer anlaşmaya geri dönmesi gerektiğini belirterek, Amerikalılar’ın samimi olmadığını belirtiyor.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.