İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı Zengene: Total firması çekilirse sermayesi İran’da kalır

  • 22 Kasım 2017
  • 1.016 kez görüntülendi.
İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı Zengene: Total firması çekilirse sermayesi İran’da kalır

İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, TOTAL firmasının Güney Pars 11. üniteyi geliştirme projesinden Güvenlik Konseyi’nin yaptırımı olmaksızın çekilemeyeceğini belirterek, çekilmesi halinde bu şirketin mal varlığından hiç bir bölümün TOTAL’a verilmeyeceğini ve İran’da kalacağını söyledi.

İRNA’nın haberine göre, Namdar Zengene, TOTAL firmasının sözkonusu anlaşmayla ilgili taahhütlerini yerine getirmemesinin ardından konsorsiyumun çalışmalarının Çin’in CNPCI  ile Petronas firmalarına devredildiği ve anlaşmanın yürürlüğünün devam ettiğini söyledi.

Zengene, TOTAL’ın bu zamana kadar 56 milyon euro taahhüt ettiğini ve ona göre işlerini ilerlettiğini  söyledi.

İran petrol bakanı, TOTAL’ın Güney Pars’ın 11. ünitesinden ne zaman çekilebileceğine de temasla, ”Eğer Güvenlik konseyi tarafından İran’a bir yaptırım uygulanırsa TOTAL, anlaşmadan çekilebilir’ dedi.

Zengene, TOTAL’in anlaşmadan mevcut haliyle çekilmesi halinde onun payının diğer iki şirkete devredileceğini belirterek, ”böyle bir durumda da TOTAL’in sermayesi İran’da kalır ve 11. ünite hizmete girdikten sonra oradaki üretimden elde edilecek gelirle TOTAL’ın sermayesi sonra ödenir’ dedi.

Bilindiği gibi Fransız TOTAL firmasının genel müdürü Patrick Pouyanne son zamanlarda yaptığı açıklamada Amerika tarafından İran’a uygulanan yeni yaptırımların kaygı verici olduğunu bildirmişti.

Sözkonusu yetkili, ‘Eğer Amerika, İran’a karşı yeni yaptırımları hayata geçirirse, o zaman TOTAL İran’ın güneyindeki Güney Pars gaz havzasındaki  çalışmaları ve anlaşmayı yeniden gözden geçirir’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.