‘İran, Karabağ için elinden geleni yapmaya hazır’

  • 08 Ağustos 2016
  • 928 kez görüntülendi.
‘İran, Karabağ için elinden geleni yapmaya hazır’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya, Azerbaycan, İran Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi’ne katılmak için geldiği Azerbaycan’da mevkidaşı İlham Aliyev’le görüştü.

Aliyev, Ruhani’yi Cumhurbaşkanlığı konutunda resmi törenle karşıladı. İki ülke marşlarının okunduğu tören sonrasında Aliyev ve Ruhani, ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Liderler, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Aliyev: İran’a karşı uygulanan yaptırımların aleyhine olduk

Toplantıda konuşan Aliyev, Azerbaycan ile İran arasında sağlam temeller üzerine kurulu ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğini söyledi.

İki ülkenin uluslararası kurumlarda da sıkı iş birliği içinde olduğunu ve birbirini desteklediğini belirten Aliyev, “Biz her zaman İran’a karşı uygulanan yaptırımların aleyhine olduk, bunu da açıkça ifade ettik. Yaptırımların kalkmasından çok memnunuz. İran da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü, Dağlık Karabağ sorununda Azerbaycan’ın haklı tutumunu destekliyor.” diye konuştu.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreciyle ilgili Ruhani’yi bilgilendirdiğini anlatan Aliyev, sorunun çözümü için Ermenistan ordusunun işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkesi ile İran arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Aliyev, bu yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 66 arttığı bilgisini paylaştı.

Aliyev, turizm alanında da önemli perspektiflerin olduğunu belirterek, artık İran vatandaşlarına sadeleştirilmiş vize rejimi uygulayacaklarını aktardı.

“İran, Karabağ için elinden geleni yapmaya hazır”

Ruhani de ortak tarih ve kültüre sahip Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerin hızla ilerlediğini söyledi.

Hazar Denizi’nde kıyıdaş ülkelerin iş birliğinin önemine işaret eden Ruhani, iki ülke arasında turizm ve hava ulaşımının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ruhani, İran’ın Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yürütülen müzakereleri desteklediğini ifade ederek, “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. İran, Dağlık Karabağ sorununun barış yoluyla çözüme kavuşması için elinden geleni yapmaya hazırdır.” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.