İran: Nükleer anlaşmanın bütün tarafları taahhütlerine bağlı kalmalı

  • 18 Haziran 2017
  • 998 kez görüntülendi.
İran: Nükleer anlaşmanın bütün tarafları taahhütlerine bağlı kalmalı

İran uluslararası hukuk üst düzey uzmanı Muhammed Cevad Laricani, Amerika, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubunun bütün üyelerinin nükleer anlaşma karşısında taahhütlerini tamamıyla yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Amerikan Senatosu geçen perşembe günü İran aleyhindeki düşmanlığının devamında, İran’a karşı yeni yaptırım kanununu onaylarken, bu yaptırım planı, füze yaptırımları, terörizmle ilgili yaptırımlar ve silahlanma yaptırımının uygulanmasını içeriyor.

Muhammed Cevad Laricani, dün İRİB muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikan senatosunun  sözkonusu yaptırım kararı ve İran’ın bu karara misillemede bulunmasına temasla, ‘İran’ın önce Avrupalılara Amerika’nın nükleer anlaşmada Tahran’ın çıkarlarını yok ettiğini ilan etmesi gerektiğini belirterek bundan dolayı da onların çıkarlarının  nükleer anlaşmada sağlanması için hiç bir nedeninin kalmadığını bildirmesi gerektiğini söyledi.

Laricani, İran’ın yaşanan bu gelişmeye karşı uluslararası atom enerjisi kurumu(UAEK)nun İran üzerindeki gözetlemeye dayalı faaliyetlerini NPT çerçevesinde derhal en aza indirmesi gerektiğini söyledi.

İran yargı gücü insan hakları kurumu sekreteri Laricani, ”Avrupalıların İran’a Amerikalıları bırakın, nükleer anlaşmadaki  işbirliği devam etsin” diyebileceklerine temasla, ama onların bu açıklamasının Amerikanın önünü alacakları manasına gelmediğini aksine  onların İran’dan bazı işleri yerine getirmesini isteyeceklerini ve kendilerine ait bazı işleri de, Amerikalıların izin vermediği için yerine getiremediklerini dile getirecekleri hatırlatmasında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.