İran Petrol Bakanı: İran’ın petrol piyasalarına dönmek için OPEC’in iznine ihtiyacı yok

  • 11 Haziran 2015
  • 811 kez görüntülendi.
İran Petrol Bakanı: İran’ın petrol piyasalarına dönmek için OPEC’in iznine ihtiyacı yok

Geçen yılın Kasım ayında OPEC üyelerinin üretim tavanını günde 30 milyon varil düzeyinde tutma kararı, uzmanlarca petrol fiyatlarını %60 kadar düşüren etken oldu. Ancak OPEC üyeleri Viyana’da düzenledikleri 67. Zirvelerinde yine eski kararından vaz geçmedi ve yine bir dönem daha dünya petrol piyasalarına günde 30 milyon varil petrol sunmayı kararlaştırdı.

Bazı uzmanlar OPEC’in geçen Kasım ayında üretim tavanını koruma kararı bir ölçüde Amerika’da kayalık sahalardan çıkarılan Shil petrolün üretiminin düşmesine ve bu tür petrol çıkarılan kuyu sayısının da azalmasına sebebiyet verdiğini belirtiyor. Aslında bu etki OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin arasındaki rekabet bakımından büyük önem arz ediyor. Belki de bu yüzden OPEC üyeleri fiyatların düşmesine karşın üretim tavanını düşürmeye yanaşmadı ve böylece varil başına 70 ila 80 dolar maliyeti olan Shil petrolün üretimine yönelik baskıları sürdürmek istedi, çünkü petrol ucuzladığı takdirde Shil petrol üreticileri OPEC ile rekabet gücünü kaybediyor.

Viyana’da düzenlenen OPEC petrol bakanları zirvesine İran petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de katıldı ve İran’ın OPEC çerçevesinde petrol üretme kontenjanı ile ilgili görüşlerini ve tutumunu açıkladı. Bakan Zengene bundan önce de OPEC genel sekreterliğine yazdığı mektupta, Batı’nın İran’a dayattığı yaptırımlar kaldırıldıktan hemen sonra, yani en geç bir iki aya kadar petrol üretim hacmini yaptırımlardan önceki seviyeye çıkaracağını bildirdi ve OPEC genel sekreterliğinden bu konuyu alınacak kararlarda göz önünde bulundurmasını istedi.

Bakan Zengene ayrıca İran petrol piyasalarına dönmek için OPEC’in iznine ihtiyacı olmadığını belirtti. Bakan Zengene: Bu bizim hakkımız. Biz yaptırımlarla sınırlandırılmıştık ve şimdi petrol piyasalarına geri dönünce üretim tavanımızı yaptırımlardan önceki seviyeye çıkarmamız gayet doğaldır, ifadesini kullandı.

Bakan Zengene yaptırımlar kaldırılır kaldırılmaz İran petrol üretimini artırmaya başlayacağını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.