İran petrol tankerlerinin sigorta engelleri Avrupa tarafından kaldırıldı

  • 17 Ekim 2016
  • 1.049 kez görüntülendi.
İran petrol tankerlerinin sigorta engelleri Avrupa tarafından kaldırıldı

İran petrol bakanının uluslararası ve ticaret işleri yardımcısı Emir Hüseyin Zemani Niya, Avrupa ülkelerinde İran’ın petrol tankerlerinin sigorta engellerinin hallolduğunu söyledi.

Zemani Niya,  dün enerji ve petrol sitesi ŞANA’ya yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra İran milli petrol taşıma şirketinin yaptırımlar listesinden çıkartılmasıyla birlikte, İran’ın petrol tankerlerinin Avrupa sigorta şirketleri tarafından sigorta işlemlerindeki engellerin de kaldırıldığını söyledi.

İran petrol bakanı yardımcısı, İran milli petrol taşıma şirketinin çalışmalarını halihazırda normal seyrinde  yaptığını belirterek, bu şirketin  şimdi, ‘geçmişte hiç bir delil ve gerekçe olmaksızın yaptırıma tabii tutulduğunu ispatlamaya çalıştığını’ söyledi.

İran milli petrol taşıma şirketi 27 aralık 2012’de  Avrupa Divanı nezdinde Avrupa Birliği Konseyi’nin kararına  itiraz amacıyla şikayette bulunmuş  ve  mahkemenin kararı da İran milli petrol taşıma şirketinin lehine sonuçlanmıştı  ama  12 şubat 2015’de, sözkonusu Avrupa Birliği Konseyi aldığı yeni bir kararla yeni delillerle İran petrol taşıma şirketinin Avrupa Birliği yaptırım listesinde  kalmasına  karar vermişti.

İran milli petrol taşıma şirketi de 24 nisan 2015’de, yeniden Avrupa Konseyi’nin bu kararına itiraz etti ve bir ay önce yani 14 eylül 2016 tarihinde, Avrupa Birliği Mahkemesi  yeniden verdiği kararda İran milli petrol taşıma şirketi aleyhinde kararını açıkladı ve buna göre sözkonusu şirketin gelecek kasım ayına kadar sözkonusu kararı kendi lehine çevirmesi yönünde fırsatı bulunuyor.

Sözkonusu karar görünürde İran milli petrol taşıma şirketine etkisi yok çünkü nükleer anlaşmaya göre,  sözkonusu şirketin adı nükleer anlaşmayla yaptırım listesinden çıkarılmış bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.