İran, Taciz Olayı Nedeniyle Arabistan’a Umre Seferlerini Durdurdu

  • 13 Nisan 2015
  • 880 kez görüntülendi.
İran, Taciz Olayı Nedeniyle Arabistan’a Umre Seferlerini Durdurdu

İran devlet televizyonunun haberine göre Cenneti, Tahran’da basına yaptığı açıklamada, “Yaşanan olay (taciz iddiası) İran halkının onurunu zedelemiştir” dedi.

Cidde Havalimanında meydana gelen hadise hakkında diplomatik yollarla Suudi Arabistan makamlarıyla temas kurduklarını hatırlatan Cenneti; “Bize gözaltına alınan kişilerin yargılanacağı sözünü verdiler hatta faillerin idam edileceğini söylediler ancak henüz bir eylemde bulunmadılar. Biz de halkımızın onurunu zedeleyen bu hadiseye karşı bu kararı aldık. İranlı iki gence tacizde bulunan suçlular yargılanıp cezalandırılana kadar umre seferleri ve uçuşlar durdurulacak” ifadelerini kullandı.

Umre ziyareti için geçen hafta Suudi Arabistan’a giden 2 İranlı gencin Cidde Havalimanı’nda, üst arama bahanesiyle ailelerinden ayrı bir ortama alınarak burada güvenlik görevlileri tarafından “taciz” edildiği iddia edilmişti. Olayın ardından İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdulahiyan, Suudi Arabistanlı yetkililerin “tacizci” iki güvenlik görevlisini gözaltına aldığını ve gerekli işlemlerin yapılacağını açıklamıştı. Bu olayın ardından umre ziyaretlerinin iptal edilmesi gündeme gelmiş, 70 milletvekili de “Suudi Arabistan yönetimi, hacılara saygı gösterilmesi ve güvenliklerinin sağlanması konusunda güvence verene kadar umre ziyaretlerinin iptalini” içeren teklif imzalamıştı.

Olaya tepki gösteren İranlılar da başkent Tahran’daki Suudi Arabistan büyükelçiliği önünde cumartesi günü geniş çaplı protesto gösterisi düzenlemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.