İran Teknoloji Bakanı Türkiye İSO Başkanı ile görüştü

  • 04 Ekim 2016
  • 1.095 kez görüntülendi.
İran Teknoloji Bakanı Türkiye İSO Başkanı ile görüştü

İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaezi, beraberindeki heyet ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a bir çalışma ve nezaket ziyaretinde bulundu.

İstanbul Sanayi Odası İSO Başkanı Bahçıvan, Bakan Vaezi’ye kendilerini İstanbul Sanayi Odası’nda ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Mayıs ayında İSO Meclisi olarak İran’a yaptıkları ziyarette sıcak bir ortam doğduğunu ve ilişkilerin devam ettirilmesinin kararlaştırıldığını belirten Bahçıvan, bu çerçevede kısa İstanbul ziyaretinde kendilerine zaman ayırdığı için Vaezi’ye teşekkür etti.

Ekonomik ilişkilerin oluşturulması ve sürdürülmesi noktasında Bakan Vaezi’nin çabalarının ve İSO heyeti ile birlikte geçtiğimiz nisan ayında yaptıkları İran ziyaretlerinde ortaya çıkan sıcak işbirliği zemininin önemine değinen Bahçıvan, iki ülke diplomatlarının da iyileştirme sürecini desteklediğini kaydetti. Günlük hayat içinde en az kendileri kadar hızlı düşünen bir diplomatik ekiple karşı karşıya olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi
Tahran ziyaretleri sırasında ilişkilerin geliştirilmesinde İSO bünyesinde İran masası oluşturma fikrinin doğduğunu ve bu masanın iş hayatında yaşanan sorunlara hızlı çözüm bulma konusunda çalışmasını hedeflediklerini belirten Bahçıvan, bu konuda önemli aşama kaydettiklerine ve İran masasının en kısa sürede realize edeceklerini söyledi.

İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaezi ise, Erdal Bahçıvan ile daha İran’daki görüşmeleri sırasında birbirlerini çok iyi anladıklarını söyledi. Protokol kuralları yerine dostça konuştuklarını dile getiren Vaezi, diğer ülkelere göre sanayi sektöründe çok kolay işbirliğine gidebileceklerini kaydeden Vaezi, İranlı yatırımcının Türkiye’ye, Türk yatırımcının da İran’a gitmesini ve birlikte iş yapmasını istediğini ifade etti.
İki ülke özel sektörünün gelişmedikçe ekonomik ilişkilerin gelişmeyeceğini dile getiren Vaezi, önceliklerinin iyi iletişim içinde olmak olduğunu belirtti. Vaezi, birbirleri ile yapacakları işleri başkaları ile yapmamaları gerektiğine işaret ederek, geçen sekiz ayda birçok fırsatı kaybettiklerine değindi. Özellikle Avrupalıların otomotiv üretiminde İran ile joint-venture yaptıklarından bahsetti ve neden Türkiye ile de yapmadıklarını iki ülkenin de sorgulaması gerektiğinin altını çizdi. Bankacılık alanında yaşananların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çözümünü ciddi şekilde engellediğini vurgulayan Vaezi, AB bankalarının Türk bankaları üzerinden İran’a geleceklerini düşündüklerini ama bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

Tahran’a 30 km mesafede bir sanayi bölgeleri olduğunu ve buranın vergiden muaf olduğunu belirten Vaezi, Türk özel sektörünün burada faaliyet göstermesini istediklerini dile getirdi. Vaezi, Türk şirketlerinin İran’daki faaliyetlerini konusunda bir ihtiyaçları olduğunda İran Büyükelçiliği ile birlikte emirlerinde olduklarını sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.