İran Ticarette Doları Bırakıyor

  • 03 Mart 2018
  • 1.012 kez görüntülendi.
İran Ticarette Doları Bırakıyor

İran Merkez Bankasının, ticari işletmelerin ABD doları kullanarak ithalat siparişi vermesini yasaklaması İran’da geçen hafta döviz ve ticaret alanında aldığı en önemli karardı. Bu kararın doğru politikalarla uygulanması neticesinde dolar’ın, İran ekonomisindeki rolü en aza indirilebilir.

Merkez Bankası tarafından Sanayi, Madencilik ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilen talimat uyarınca, ithalatçıların dolar yerine diğer döviz birimleriyle sipariş verebileceği ancak uygulamanın daha önce yapılan başvuruları kapsamadığı kaydedildi.

Bu karar öncesi de İran bankaları Amerika’nın uyguları birincil ambargolar nedeniyle fiilen dolar üzerinden ithalat siparişi kaydı kabul etmemekteydi ve ithalatçılar bunun için sarrafları kullanmaktaydı.

Alınan yeni karar ile ithalatçılar bu yönde sarrafları bile kullanamayacaklar.

İran Merkez Bankası Döviz Kurları ile ilgili Birimin Başkanı Mehdi Kesrayipur, IRNA’ya yaptığı açıklamada ülke ticaret sepetinde doların payının yüksek olmadığı ve bu kararın bir sorun yaratmayacağını söyledi.

Kesrayipur, ithalatçıların ticari muamelelerinde dolar yerine diğer döviz türlerini kullanabileceklerinden dolar’ı kullanmaya bir neden olmadığını belirtti.

Bazı uzmanlar, yasak kararının, Washington yönetiminin 2015’teki nükleer anlaşmaya rağmen İran bankacılık sistemi üzerinde sürdürdüğü kısıtlamalar nedeniyle alındığını belirtiyorlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.