İran, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın dışişleri bakanlarının ilk dörtlü oturumu düzenlendi

  • 16 Mart 2018
  • 1.069 kez görüntülendi.
İran, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın dışişleri bakanlarının ilk dörtlü oturumu düzenlendi

İran’ın çok taraflı diplomasi uygulamasının devamında Bakü’de İran, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın dışişleri bakanlarının ilk dörtlü oturumu düzenlendi.

Perşembe günü gerçekleşen Bakü oturumunda Gürcistan, Türkiye, Azerbaycan ve İran dış işleri bakanları ikili işbirliğini gözden geçirirken, dörtlü oturumda bölgenin güvenliği ve barışın takviye edilmesi , ekonomik işbirliği, transfer, enerji, turizm,kültür ve diğer alakalı konular üzerinde görüş alışverişinde bulundular. Söz konusu dört ülkenin dış işleri bakanları ayrıca transfer ve ulaştırmanın altyapısının gelişmesi ve güney-batı koridoru vasıtası ile Çabahar ve Bender Abbas limanlarından başlayan ve Reşt -Astara demir yolu ile Bakü-Tiflis-Kars demir yollarına ulaşmakla dört ülkenin transit kapasitesinin artmasına vurgu yapıldı.

Bu oturum 3 açıdan önem taşıyor.

İlkin İran’ın bölgesel yakınlaşmanın ana bağlantısı olarak önemli rol ifa etmesidir ki özellikle, ABD’nin, İran ve bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin yakınlaşmasını ve genişlemesini önlemeye çalıştığı göz önüne alındığında bu açıkça görülmektedir.

İkincisi ise katılan dört ülke tarafından ele alınan konular ekonomik ve güvenlik işbirliği çerçevesinde stratejik önem taşımaktadır.

Üçincü olarak da Bakü Zirvesi bölgedeki tüm ülkeler için iyi bir mesaj olan bölgesel krizlerin çözümüne yardımcı olmak için dörtlü diplomasiye vurgu yapmasıdır.

Tahran’da Bakü, Moskova ve Türkiye üçlü zirvesinin başarılı bir şekilde düzenlenmesi ardından şimdi de Gürcistan bu birlikteliğe katılıp ve Tahran, Bakü, Türkiye ve Gürcistan arasında yeni ortaklıklar kurarak, işbirliği seviyesinin eskisinden daha kapsamlı olacağı beklenmektedir. Özellikle Kuzey-Güney transit yolundan bölgesel krizlere ve terörizmle mücadeleye uzanan önemli konular Bakü oturumunda müzakere masasına yatırıldı.

Kafkasya meseleleri uzmanı Efşar Süleymani İran ile Rusya ve diğer Kafkasya ülkeleri arasında işbirliği için önemli konu olan kuzey – Güney koridoru projesine işaretle şöyle diyor:

İran, Rusya ve Azerbaycan cumhuriyeti birbirlerinin jeopolitik ve jeo ekonomik kapasitelerinden yararlanırlar ve birlikte, iyi kapasiteler oluşturabilir ve yeni ortaklıklar kurabilirler.

Bundan önce 6 Aralık 2017 tarihinde Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan dış işleri bakanları ve 20 Aralık 2017 tarihinde ise İran ,Türkiye ve Azerbaycan cumhuriyeti Bakü’de üçlü zirve düzenlemişlerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.