İRAN: “Türkiye konusunda sabırlıyız, ancak sabrın da bir sınırı var”.

  • 20 Şubat 2017
  • 1.867 kez görüntülendi.
İRAN: “Türkiye konusunda sabırlıyız, ancak sabrın da bir sınırı var”.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun İran karşıtı sözlerine tepki göstererek, İran’ın sabrının sınırı olduğunu belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’nda İran’ı bölge ülkelerinin istikrarını bozmakla suçlamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi bugün yerel ve yabancı gazetecilerin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin İran’a yönelik tutumu ve bu ülke Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dünkü açıklamalarına gösterdiği tepkide, Türkiye’nin İran’ın önemli komşularından olduğunu ve başarısız darbe girişiminden sonra özellikle İran’ın birçok yardımından yararlandığını belirtti.

Kasımi, Tahran’ın cevap vermesine sebebiyet vermemesi için İran ile ilgili yapılan açıklama yapılırken daha fazla zekavet gösterilmesini temenni ederek, şu ifadeleri kullandı : “Türkiye konusunda sabırlıyız, ancak sabrın da bir sınırı var”.

Sözcü, Suudi Arabistan tarafından teslim alınan davetiye üzerine İranlı heyetin hac konusunda müzakere için 23 Şubat’ta bu ülkeye gideceğini kaydetti.

Sözcü, gelecek yıldaki hac merasimi için müzakerelerin başlayacağına dikkat çekerek, sonucun ne olacağını beklemek gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Sözcüsü Kasımi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Umman ve Kuveyt’e gerçekleştiriği günü birlik ziyaretine de işaretle, Umman kralı ve Kuveyt emirinin daveti üzere Ruhani’nin bu ülkelere giderek, yoğun temaslar gerçekleştirdiğini ifade ederek, bu ziyaretin tamamen nitelikli olduğunu vurguladı.

İran heyetinin gerek Umman kralı ve gerek Kuveyt emiri tarafından karşılandığı ve uğurlandığına işaret eden Sözcü, bu ziyaretin ikili meseleler yanısıra, işbirliği yapılacak birçok bölgesel mesele ve de bazı küresel konuların olduğunu gösterdi.

Kasımi, bu ziyarette, İran’ın görüşlerinin karşı tarafa aktarıldığını ve Ummanlı ve Kuveytli tarafların da bölgesel meseleler hakkında görüşlerini dinlediklerini sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölgesel işbirliği için daha fazla istişarelerin sürmesi için iyi ortamın şekillendiğine dikkat çekerek, komşularla iyi ilişkiler kurmanın İran’ın ilkeli politikalarından olduğunu vurguladı.

Kasımi, ABD ile ilişkiler hakkında ise, İran’ın ABD ile hiçbir ilişkisi olmadığını, geçmişte de böyle olduğunu ifade etti.

İran Dışişleri Sözcüsü Kasımi basın toplantısının devamında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yakın gelecekte Tahran’a geleceğini duyurdu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.