İran-Türkiye Ticaretinde TL ve İran Riyali kullanılması önerildi.

  • 02 Aralık 2014
  • 811 kez görüntülendi.
İran-Türkiye Ticaretinde TL ve İran Riyali kullanılması önerildi.

İran Ekonomi Bakanı, Türkiye ve İran arasındaki tır sorununun Türk yetkililerin önerdiği ‘sınırlarda yakıt tanklarının mühürlenmesi kararıyla çözüme kavuşturulduğunu ve uygulamanın yakın zamanda yürürlüğe gireceğini bildirdi. Bakan, yaptığı açıklamada, kardeş ülke olarak nitelediği Türkiye ile ilişkilerin her geçen gün daha da gelişmesini temenni ettiklerini dile getirerek, “Tır sorunu gibi küçük sorunlar ilişkilerimizin gelişmesine engel olmamalıdır” şeklinde konuşan Bakan, iki ülke liderleri arasında ticaret hacminin 30 milyar Amerikan Doları (USD) hedefine ulaşmasının zor bir iş olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Geçmiş yıllarda Türkiye ile aramızdaki ticaret hacminde 22-23 milyar USD’ye ulaşmış olmamız bu işin zor olmadığını ortaya koyuyor ancak bu hedefe ulaşmamız için bir dizi ticari düzenlemenin de uygulamaya girmesi gerekiyor. İki ülke yetkilileri de bu konuda bir çok olumlu görüşme yaptılar. Ülkelerimiz bankaları arasında işbirliği yapılması konusunda da yapıcı görüşmeler devam ediyor.”

– Ortak ticarette TL ve IRR kullanma önerisi

İranlı bakan, yaptırımlardan etkilenen iki ülke ticaretinde, Türk Lirası (TL) ve İran Riyali (IRR) kullanımını önererek sözlerine şöyle devam etti:

“Ticarette USD yerine IRR ve TL kullanırsak yaptırımların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmış ve karşılıklı ticaretimizi kolaylaştırmış oluruz. Buna ek olarak gümrük konusunda da gümrük bakanlarımız arasında yapılan görüşmelerde taşımacılık ve nakliyedeki sorunları ortadan kaldıracak, iş birliği içeren iyi anlaşmalar ortaya çıktı. İnşallah tüm bunlar ticaret hacminde koyduğumuz yıllık 30 milyar USD hedefine ulaşmamıza yardımcı olacaktır.”

İran Ekonomi Bakanı şöyle devam etti:

“Biz, Türkiye’yi sadece komşu ülke olarak görmüyoruz, Türkiye bizim kardeşimiz. İnşallah yaptırımların kaldırılmasıyla da ilişkilerimizin iki ülke halkının faydasına olacak ve ortak sürekli kalkınma şeklinde, her gün daha da iyiye gittiğine şahit olacağız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.