İran, Türkiye ve Rusya, Moskova toplantısının ardından ortak deklarasyon yayınladı

  • 28 Nisan 2018
  • 1.660 kez görüntülendi.
İran, Türkiye ve Rusya, Moskova toplantısının ardından ortak deklarasyon yayınladı

İran, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları üçlü toplantının ardından ortak deklarasyon yayınlayarak, Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasına vurgu yaptılar.

Suriye’de ateşkes rejimi garantörleri olarak İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu dışişleri bakanları bugün Moskova’da toplandılar.

Üçlü toplantının ardından yayınlanan ortak deklarasyonda, üç ülke İran, Türkiye ve Rusya cumhurbaşkanları tarafından 22 Kasım 2017 ve 4 Nisan 2018 tarihlerinde yapılan ortak bildirileri çerçevesinde 3’lü işbirliğinin güçlendirilmesi için kendi kararlılığına vurgu yaptı.

Üç ülke dışişleri bakanları ayrıca, BM Güvenlik Konseyi 2254 sayılı kararnamesinde çizilen vizyon uyarınca Suriye’de sürdürülebilir siyasi çözüm elde edilmesini kolaylaştırmak ve Astana formatının çok katlı mekanizmasından tam yararlanmak için ortak çabalarını arttırmalarını kararlaştırdılar.

Deklarasyonda, Suriye krizi konusunda Astana görüşmelerinin tek etkin uluslararası girişim olduğuna vurgu yapılarak, Suriye ile ilgili bir sonraki uluslararası toplantının Astana’da Mayıs 2018’de düzenleneceği ifade edildi.

İran, Türkiye ve Rusya ortak deklarasyonunda, Suriye’de kimyasal silahın kullanılması kınanarak, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü ve komşu ülkelerin ulusal egemenliğini zayıflatmaya ilişkin ajandalarla mücadeleye vurgu yapıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.