İran, ultra modern lazer üreten 3 ülkeden biri oldu

  • 03 Şubat 2020
  • 885 kez görüntülendi.
İran, ultra modern lazer üreten 3 ülkeden biri oldu

İran İslam Cumhuriyeti, Femtosecond isimli çok modern lazer sistemini üretmeyi başararak, dünyada çok gelişmiş lazer imal eden 3 ülkeden biri haline geldi.

İranlı uzmanlar ve araştırmacılar bir uluslararası ekiple işbirliğiyle 6 senelik araştırmaların sonucu ultra modern lazer sistemi sayılan Femtosecond’ın yerli üretimine başladılar.

Ultra hassas spektroskopi ve dedekte etme, ultra hızlı fotoğraflama ve terahertz sihirli dalga üretimi gibi alanlardan sözkonusu sistem kullanıyor.

Öte yandan Sağlık Bakanı Said Nemeki ve Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanı’nın katılımıyla Tahran’ın batısında Kerec’e bağlı Sefadeşt ilçesinde gıda ve yem biyoteknoloji enzim üreten fabrikanın açılışı yapıldı.

Fabrika açılşışına katılan Sağlık Bakanı Nemeki burada yaptığı açıklamada, ‘Gıda, yem ve yıkama enzimleri, ülkemizin gıda sanayi ile hayvancılığın ihtiyaç duyduğu gereksinimlerinden biridir. Bunları çoğu daha önce yurt dışından ithal edilirken, bu fabrikanın açılışını yaparak, yurt dışına bağımlılığı azaltma yönünde büyük bir adım attık’ deid.

Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanı Sorena Settari de burada yaptığı açıklamada, İran’ın biyoteknoloji alanında Asya’nın büyük güçleri arasında Ortadoğu’da eşsiz bir konumda yer aldığını belirterek, ‘Çeşitli biyoteknolojik ilaçlar ürettik, ancak gıda, yem ve yıkama enzimlerini üretmek kolay iş değildir’ diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.