İran UNESCO’nun Mescidi Aksa konusundaki girişimini olumlu karşıladı

  • 16 Ekim 2016
  • 981 kez görüntülendi.
İran UNESCO’nun Mescidi Aksa konusundaki girişimini olumlu karşıladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yaptığı açıklamada, UNESCO’un Mescid-i Aksa kararının, Filistin halkının haklılığını teyit ettiğini gösterdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, UNESCO’nun Kudüs kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Siyonist İsrail’in, Kudüs’teki dini ve kutsal yerleri idare etme biçiminin eleştirildiği karara değinen Kasımi, “Mescid-i Aksa’nın Müslümanlıkla bağlantısına dikkat çekilen UNESCO kararı övgüye layıktır. Siyonist rejimin bu karara karşı olumsuz tutumu da onun çaresizliğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde UNESCO’nun yayınladığı son kararda Kudüs’ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal bir kent olduğu ifade edildi. Mescid-i Aksa’nın Müslümanlıkla bağlantısına özellikle dikkat çekilen kararda, Siyonist rejimin bu bölgenin Musevilikle bir bağı olduğu iddiasına ise yer verilmedi.

(Bu arada siyonist İsrail, “Mescid-i Aksa’nın Musevilikle bağı olmadığı” yönündeki kararına tepki olarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile tüm ilişkilerini dondurdu. İsrail Milli Eğitim Bakanı Naftali Benett, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’ya hitaben yazdığı mektupla ilişkileri askıya alma kararını bildirdi.

Öte yandan Japonya da, BM’nin üye ülkeler arasında güven aşılama görevini hakkıyla yerine getirdiğinden emin olmak istediğini açıklayarak UNESCO’ya ayırdığı 40 milyon dolarlık fonu kesti.

Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, kararın, UNESCO’nun Japonya’yı, 1937’de yaşanan Nanking Katliamı nedeniyle “Dünya Belleği Listesine” almasıyla ilgili olup olmadığına dair soruyu yanıtsız bırakırken, kararın “kapsamlı” gözlemlere dayandığını söylemekle yetindi.

UNESCO bütçesinin yüzde 9,7’sini karşılayan Japonya, ABD’den sonra en büyük bağışçı konumunda. Filistin yönetiminin UNESCO’ya yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmesinin ardından ABD, 2011 yılında UNESCO’ya aktardığı fonu kesmişti.)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.