İran ve ABD Dışişleri Bakanları, Cenevre’de Görüştü

  • 30 Mayıs 2015
  • 802 kez görüntülendi.
İran ve ABD Dışişleri Bakanları, Cenevre’de Görüştü

İran ve ABD yaklaşan nükleer anlaşma tarihi öncesi hala netleşmeyen konuları görüşmek üzere Cenevre’de bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer anlaşma öncesinde Tahran ve 5+1 ülkeleri arasındaki yapılacak nihai anlaşma için kalan bir ayda, engelleri aşmak amacıyla bugün Cenevre’de İranlı mevkidaşı Muhammed Javad Zarif bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Tahran’ın nükleer programın ile ilgili Viyana’da yapılan görüşmelerde teknik konularda üç ek hazırladıklarını anlaşmayla ilgili ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Kerry, Cenevre’ye giderken gazetecilere verdiği demeçte “ABD’nin 30 Haziran tarihinden sonra görüşmelere devam etmeyeceğini söyledi. “Biz ABD olarak 30 Haziran’da bu konuyu halletmek istiyoruz.” dedi.

Hala çözülmesi gereken konular arasında, 5+1 devletlerinin İran’ın askeri siteler ve atom uzman kadrosuna uluslararası erişim konusunda ısrarı var. Tahran ise anlaşma yapıldığı an İran’a uygulanan yaptırımların derhal ve hepsinin iptal edilmesini istiyor.

İran ile P5+1 grubu arasında 2 Nisan’da İsviçre’nin Lozan kentinde bir uzlaşmaya varılmış ve nihai anlaşmanın 30 Haziran’a kadar tamamlanması konusunda mutabık kalınmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.