İran ve Afganistan, Terör ve Uyuşturucu İle Mücadelede İstihbarat Alanında İşbirliği Yapılması Kararını Aldılar

  • 19 Nisan 2015
  • 831 kez görüntülendi.
İran ve Afganistan, Terör ve Uyuşturucu İle Mücadelede İstihbarat Alanında İşbirliği Yapılması Kararını Aldılar

İran ve Afganistan liderleri, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede istihbarat alanında işbirliği yapılması kararı aldı.

İran’a resmi ziyarette bulunan Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Tahran’da Cumhurbaşkanlığı Sadabad Sarayı’ndaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülke arasında terör ve uyuşturucuyla mücadele alanlarında işbirliğinin geliştirileceğini ayrıca İran’da yaşayan tüm Afgan mültecilerin kayıt altına alınması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Afganistan ile özellikle İran sınırındaki bölgelerde terör, şiddet ve aşırılığa karşı mücadelede istihbarat alanında işbirliği yapılması kararı aldıklarını belirten Ruhani, “Terörle mücadele kapsamında gerekirse operasyonel işbirliği de yaparız. Çünkü, bu sorun bir ülkeye özgü değil. Yavaş yavaş tüm bölgeye yayılır. Bölgesel sorunları çözmek için birlikte çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ruhani, bölgede uyuşturucun ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirterek, “İran, dost ülke Afganistan’a uyuşturucu sorununu aşması için güvenlik ve istihbarat alanlarında, ayrıca tarım altyapısının geliştirmesinde destek verecek” şeklinde konuştu.

Görüşmede İran’daki Afganistanlı mültecilerin sorunlarının da ele alındığını kaydeden Ruhani, “İran’da yaşayan tüm Afgan mültecilerin kayıt altına alınması konusunda anlaştık. İran’daki mültecilerin kayıt altına alınması iki ülkenin işini kolaylaştıracak. İran’a iş ve öğrenim için gelmek isteyen Afgan vatandaşları artık vize alarak yasal bir şekilde giriş yapacak” diye konuştu.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani de yaptığı açıklamada, ülkesi ile İran arasında uzun tarihi geçmişe dayanan ilişkiler bulunduğunu ve bu ilişkileri yeni bir aşamaya taşımak istediklerini belirtti.

Afganistan’ın halihazırda “ciddi bir terör tehdidi ve barbarlıkla” yüz yüze olduğunu, her gün teröre kurban verdiklerini belirten Gani, “Ancak Afganistan halkının iradesi güçlüdür. Bu irademizde herhangi bir şüphe ve tereddüt yok. Afganistan bu akımların mezarı olacak” dedi. Afganistan Devlet Başkanı, IŞİD gibi örgütlerin alt edilebilmesi için kapsamlı bölgesel işbirliği yapılması gerektiğini de söyledi.

Gani’ye bu ziyaretinde eşlik eden, Afganistan Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani, Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed Atmar Hanfi, Maliye Bakanı İkil Hakimi, Maden ve Petrol Bakanı Davud Şah Saba, Mülteciler ve Göç Bakanı Said Hüseyin Alimi Belhi’nin de İranlı mevkidaşları ile çeşitli anlaşmalar ve protokollere imza atacakları bildirildi.

Afganistan’da 14 Haziran 2014’te yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Eşref Gani, Ruhani’nin daveti üzerine İran’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor.

Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında Afganistan’ı işgalinin ardından İran’a mülteci akını başlamış, Afganistan’daki iç çatışmalar, askeri müdahaleler ve siyasi istikrarsızlık, bu sorunun daha da derinleşmesine yol açmıştı. İran makamlarının resmi verilerine göre, ülkede, oturum izni olan 950 bin Afgan mültecinin yanı sıra yaklaşık bir milyon 500 bin kaçak Afgan bulunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.