İran ve Almanya Dışişleri Bakanları Ortak Basın Toplantısı Düzenledi…

  • 15 Ocak 2015
  • 749 kez görüntülendi.
İran ve Almanya Dışişleri Bakanları Ortak Basın Toplantısı Düzenledi…

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile başkent Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı’nda yapacağı görüşme öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında, İran’ın nükleer programı konusunda 10 yılı aşkın süredir müzakere yapıldığına işaret ederek, bu 10 yıl içinde zor dönemlerin de olduğunu belirtti.

Son bir yıl içinde ilerlemeler olduğunu, 2013 yılının sonunda geçici anlaşmaya varıldığını hatırlatan Steinmeier, “Bu geçiş dönemini iki kez uzattık. Ancak bu geçiş dönemini sonsuza kadar sürdüremeyeceğimiz konusunda hemfikiriz. Bundan olayı açılan bu yeni fırsat penceresini gerçekten kullanmamız lazım. Son yıllarda ulaşamadığımız çözüme erişmek için hiçbir şeyi denenmemiş bırakmamamız lazım” şeklinde konuştu.

“Şimdi biz müzakerelerin önemli bir aşamasına geldiğimizi düşünüyoruz” diyen Steinmeier, çözüme ulaşmak için İran’ın ve P5+1 ülkelerinin bu konuda sorumluluk taşıdığını kaydetti.

Müzakerelerin çerçevesinin belli olduğunu söyleyen Steinmeier, İran’ın nükleer silahlara gidiş yolunun net, denetlenebilir ve kalıcı bir şekilde imkansız olması, buna karşılık yaptırımların adım adım kaldırılmasının inandırıcı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Steinmeier, 10 yıl sonra bu ihtilafın bitmesi gerektiğini belirterek, sadece müzakere masasında oturanlar arasında değil, krizlerin ve ihtilafların olduğu Ortadoğu’da yeniden güvenin inşa edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Bundan dolayı da Zarif ile yapacakları görüşmede bölgedeki konuları ele alacaklarını ifade eden Steinmeier, Irak’ta, İran’ın da yer aldığı komşu ülkelerin yardımıyla ülkeyi birleştirmek ve IŞİD terörünü püskürtmek isteyen yeni hükümetin kurulduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de bugün yapılacak görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye’de kan akmasının nasıl durdurulacağı ve Irak hükümetinin terörle mücadelede nasıl desteklenebileceği konularının ele alınacağını söyledi.

Zarif, nükleer müzakerelerde 11 yılın kaybedildiğini ve şartların iyileşmediğini belirterek, “Bundan dolayı bugün bu fırsatı kullanmamız lazım” ifadesini kullandı.

İran ile nükleer görüşmeler Cenevre’de dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu “5+1 grubu” ve İran arasında yürütülen nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakereler 1 Temmuz 2015’e kadar uzatılmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.