İran ve Avrupa, KOEP’le ilgili ortak bildiri yayınladılar

  • 16 Mayıs 2018
  • 1.221 kez görüntülendi.
İran ve Avrupa, KOEP’le ilgili ortak bildiri yayınladılar

İran Dışişleri Bakanı Zarif ile E-3 (Fransa, İngiltere, Almanya) ülkeleri dışişleri bakanları ve AB Dış Politika Sorumlusu Mogherini arasında nükleer anlaşması üzerinde gerçekleşen toplantı sona erdi.

Mehr Haber Ajansının bildirdiğine göre İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile E-3 (Fransa, İngiltere, Almanya) ülkeleri dışişleri bakanları ve AB Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini arasında nükleer anlaşması üzerinde gerçekleşen toplantı sona erdi.

Zarif, bu toplantıda İran’ın yararlandığı maddeler başta olmak üzere Tahran’a güvence verilmesinin ele alındığını kaydetti.

Fazla zamanları olmadığına dikkat çeken Zarif, tüm Avrupalı tarafların üzerinde anlaşılan çalışmalar ve girişimlerin yerine getireceklerine vurgu yaptıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı, İran’ın talebi üzerine ortak nükleer anlaşma komisyonunun önümüzdeki hafta 4+1 grubu dışişleri bakanları direktörleri düzeyinde düzenleneceğini, ayrıca 4+1 dışişleri bakanları ve Bayan Mogherini ile öngörülen oturumdan uygun zamanda düzenleneceğini ifade etti.

Zarif, önümüzdeki günlerde teknik oturumların yoğun olarak düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Federica Mogherini bu oturumun ardından taraflar arasında oluşan ortak bildiriyi okudu.

Bildirinin satırbaşları şu şekilde:

Toplantıya katılan tüm taraflar, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 kararıyla onaylanıp büyük bir diplomatik kazanım olarak bilinen nükleer anlaşmanın eksiksiz bir şekilde yürütülmesi üzerinde mutabık kaldılar.

ABD’nin anlaşmadan çekilmesi dolayısıyla üzgün olduğumuzu bildirerek İran’a karşı uygulanan nükleer yaptırımların kaldırılması ile bu ülkeyle ticari ve ekonomik ilişkilerin anlaşmada yer aldığı gibi sürdürülmesi yönünde fikir birliğine vardık.

Taraflar ayrıca aşağıda yer aldığı gibi İran ile teknik konuları sıkıştırılmış bir şekilde masaya yatırmaya karar verdi:

– İran ile ekonomik ilişkilerin korunması

– İran’ın petrol, sıvılaştırılmış gaz ürünleri ile petrokimya ürünlerinin satışına devam edilmesi

– İran ile bankacılık ilişkilerini ileriye taşımak

– İran ile deniz, kara ve demiryolu taşımacılık alanındaki ilişkileri geliştirmek

– İran’da daha fazla yatırım yapmaya destek vermek

Taraflar ilaveten bir kez daha nükleer anlaşmanın tüm alanlarda yapıcı bir şekilde uygulanması için azimli olduğunu bildirerek bu yöndeki diyaloglarını anlaşmanın diğer taraflarıyla da sürdüreceğine karar verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.