İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında 11. ortak iktisadi işbirliği forumu

  • 28 Aralık 2016
  • 939 kez görüntülendi.
İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında 11. ortak iktisadi işbirliği forumu

İran İslam Cumhuriyeti İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaezi, İran-Azerbaycan Cumhuriyeti 11. ortak iktisadi işbirliği Forumunun açılışında yaptığı açıklamada, iki ülkenin iktisadi ve siyasi ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu söyledi.

Büyük bir iktisadi heyet başkanlığında Bakü’de bulunan Vaezi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüşürken, bu görüşmede İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin selamlarını ileterek iki ülke ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki gelişmesine vurgu yaptı.

Dün Bakü’de düzenlenen  11. Ortak İktisadi Komisyon forumuna değinen Vaezi, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geçen yıla göre büyük gelişme gösterdiğini bunun gelecek yıl daha fazla olma temennisinde bulundu.

Bölge gelişmeleri özellikle Suriye meselesine değinen Vaezi, İran-Rusya ve Türkiye’nin üçlü anlaşmasına işaretle, her ülke halkının kendi kaderini belirleme hakkına sahip olmasının İran’ın dış siyasetteki önceliği olduğunu söyledi.

Vaizi, ‘’Bölgesel güvenliğin oluşması ortak işbirliği gerektirmekte ve teröristlerin tehdidini gidermek için bir birimizle işbirliği yapmalıyız’’ dedi.

Vaezi, iki ülkenin enerji alanındaki işbirliğine değinerek enerji ve petrol üreten ülkelerin işbirliği ile petrol fiyatlarının düşmesinin önüne geçilmenin mümkün olacağını söyledi.

Aliyev de yaptığı açıklamada iki ülke ilişkilerindeki gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ve muhtemel engellerin kaldırılması için gerekli direktifleri vereceğini söyledi.

Bu arada 11. ortak iktisadi komisyonun başkanı Şahin Mustafayev de, iki ülke arasında son 3 yılda ilişkilerin gözalıcı şekilde geliştiğini bildirirken bu doğrultuda iki ülke arasında 40 işbirliği anlaşmasının iki ülke cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanmasının  bunun göstergesi olduğunu söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.