İran ve Bulgaristan cumhurbaşkanları görüştü

  • 22 Eylül 2016
  • 914 kez görüntülendi.
İran ve Bulgaristan cumhurbaşkanları görüştü

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ve Bulgaristan halkları arasında stratejik ve köklü dostluğa işaret ederek, bu dostça ortam ve kardeşliği ikili ilişkileri geçmişe göre daha da arttırmak için kullanmak gerektiğini söyledi.

Ruhani,  dün  New York’ta BM genel kurul oturumu kulisinde  ikametgahında Bulgaristan cumhurbaşkanıyla görüşmesinde, Bulgaristan’ı, İran’ın Avrupa’ya açılmasında önemli bir kapısı olarak nitelerken, bölgesel demiryolları  hattının programlandırılmasıyla, İran demiryolu hattının Doğu Asya’dan  Gürcistan limanına ve oradan da Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a bağlanacağını söyledi.

İran cumhurbaşkanı, İran için önemli olanın  ticari güzergahların Bulgaristan gibi dost ülkeler gibi  Avrupa Birliği ve bölgeyle karşılıklı olarak oluşturulması olduğunu belirterek; başta özel sektör olmak üzere  iki ülkenin ticari ve iktisadi alanda faaliyet gösterenlerin bölgenin 400 milyonluk nüfusunu dikkate alarak İran ve Bulgaristan  arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için potansiyelleri iyi değerlendirmeleri ve Bulgaristan şirketlerini İran’da yatırım yapmaya davet etti.

Bulgaristan cumhurbaşkanı da, söz konusu görüşmede İran’la her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, iki ülke arasında barış, kardeşlik ve dostluğun temel değerleri olduğunu  dile getirdi ve Bulgaristan’ın, dost bir ülke olarak  İran ve Avrupa Birliği ilişkileri için temel olmasını istedi.

Bulgaristan cumhurbaşkanı,  İran ve Avrupa arasındaki ticari ilişkiler sürecinin kolaylaştırılmasına hazır olduğunu belirtirken, bu arada  İran’da ilaç sanayinde yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Bulgaristan cumhurbaşkanı,  ayrıca İranlı şirketlerin, daha fazla ve daha az masrafla Avrupa’da yer alması için hazır olduğunu  söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.