İran ve Çin arasında dev petrol anlaşması

  • 07 Aralık 2016
  • 1.237 kez görüntülendi.
İran ve Çin arasında dev petrol anlaşması

İran Petrol Bakanı Yardımcısı, Abadan Rafinerisi’nin çinliler tarafından yenileneceğini açıklayarak, bu 3 milyarlık projenin bugün uygulamaya gireceğini bildirdi.

İran Petrol Bakanı Yardımcısı Abbas Kazımi, nükleer anlaşma sonrası İran ve Çin arasındaki ilk büyük petrol anlaşmasını açıklayarak, “Aylar önceden başlayan İran Milli Petrol Ürünleri Arıtım ve Dağıtım Şirketi’yle Çin’in Sinopec şirketi arasındaki görüşmelerden sonra, Abadan Rafinerisi’nin üretim işlemlerinin yeniden yapılandırma projesinin birinci aşaması bugünden itibaren başlatılacaktır” dedi.

Kazımi, Çinlilerin katılımıyla gerçekleşen bu projenin mal olacağı toplam finansal yükün yaklaşık üç milyar dolar olacağına değinerek, şu ifadeleri kullandı:  İran’ın en büyük arıtımevinin revize edilmesini amaçlayan bu projedeki hisselerin yüzde 15’i İran’a ve yüzde 85’i ise Çinli tarafa aittir.

Bu doğrultuda İran Petrol Bakanı Yardımcısı daha önce, İran’ın 6 eski rafinerisinin, Japonya, Güney Kore ve Çin Cumhuriyeti’nin ortaklığıyla yapılandırma ve geliştirme projesinin işlenmesi için 14 milyar dolar yatırım yapılacağını açıklamıştı.

Geçen sene bu alanda çalışmakta olan bazı Çinli şirketler projelerin yetiştirmesinde yaşanan geciktirmeler ve zaman kayıplarına göre İran Petrol Bakanlığı’ndan ağır uyarılar almıştı, ancak bu süreç sonunda daha aktif olarak çalışmayı başardılar.

Abadan Petrol Rafinerisi’nin revize edilmesinin amaçları, arıtım kapasitesinin sağlamlaştırılması, AB Euro 5 Standartları’na göre üretim gerçekleşmesi, çevre kirleticilerin azaltılması, gasoil ve benzin üretiminin arttırılması ve eski tesisatların kaldırılması olarak açıklandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.