İran ve Endonezya; Nano teknolojileri alanında işbirliğinin genişletilmesi

  • 15 Nisan 2017
  • 1.205 kez görüntülendi.
İran ve Endonezya; Nano teknolojileri alanında işbirliğinin genişletilmesi

İran İslam Cumhuriyeti bugün Nano teknolojisi alanında büyük ilerleme ve gelişme kaydetmiş ülkelerden biridir. Özellikle son 4 yıl içinde tüm yaptırım ve baskılara rağmen İran’ın Nano teknolojisi alanındaki ilerlemesi yıllık bazda yüzde 120’lik bir ilerlemeyi tecrübe etmiş bulunmakta olup şu anda ise Nano ürünleri açısından dünyada 6. sırada bulunmaktadır.

İran’da ekonomi kalkınma konusunda yeni bir dönem başlamış olup bunun temeli bilim ve teknolojinin kalkınması, uzman eleman ve insan gücünün takviyesi ve kök bilim şirketlerindeki artış ve gelişmeye dayanmaktadır.

Bu konuyla ilgili olarak son dönemde bu konuda düzenlenen bir konferansa katılmak için Endonezya’nın başkenti Cakarta’ya giden İran Nano Teknoloji kalkınma merkezi sekreteri Said Serkar, Economi Okaziyon” isimli internet sitesine yaptığı açıklamada, Endonezya hükümetinden Nano teknolojisinin gelişimi amacıyla İran ile yakın işbirliği süreci içinde olmasını istedi.

İran Cumuhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Endonezya Cumhurbaşkanı Coko Vidodo’nun geçen yıl görüşmeleri ardından İran ve Endonezya’nın Nano teknolojisi alanında yakın işbirliği için görüşmelerin başlatılması bu konuda iki ülkenin önemli adımlar attıklarını ve geleceğe daha umutla baktıklarını göstermekte.

Nitekim İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei muhtelif dönemlerde üniversite hocaları, bilimsel elitler, araştırmacılar ve bilim adamlarıyla yaptığı görüşmelerde İslam nizamının 20 yıllık hedeflerini açıklayarak, üniversite ve yüksek bilim merkezlerinde en üst bilimsel seviye’ye ulaşılması zaruretini vurgulamış ve bilim zirvelerine ulaşılmasının İslam nizamının eh önemli hedeflerinden olduğunu ve bilimsel gücünü artırmada bir zaruret olduğunu bildirmiştir.

Bu alanda iki faktör önemli rol oynamıştır. Birincisi kök bilim şirketlerinin güçlendirilmesi ve ikincisi ise “Bilimsel diplomasi’nin takviyesi”dir. Bilim ve teknoloji parkları ve kök bilim şirketleri, İran ile öteki ülkeler arasında uluslararası ilişkilerin sağlanması, bilimsel ve ticari mübadeleler alanında gerekli alt yapıyı oluşturmuştur ve bu durum İran’ın kendi kazanım ve ürünlerini dünyaya tanıtma ve yeni piyasalar bulma konusunda önemli katkı sağlayabilir.

Bundan bir süre önce İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hukuk ve Uluslararası İşler Yardımcısı, 2017 Uluslararası İran Serbest Robocop yarışlarında İranlı öğrencilerin başarılarını takdir ederek, İran’ın bilimsel yeteneklerinin ülkenin uluslararası alanda parlamasına neden olduğunu bildirmişti.

2017 Uluslararası İran Serbest Robocop yarışları kapanış programında konuşan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hukuk ve Uluslararası İşler Yardımcısı Abbas Erakçi, İran’ın bu yarışlarda 14 ülke içerisinde başarı kazanmasının, İran’ın bilimsel alanlarda önemli bir ilerleme kaydettiği gerçeğini gözler önüne serdiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) da daha önce İran İslam Cumhuriyetinin ilim, teknoloji ve yenilik alanındaki siyasetleri hakkında yayınladığı raporda, İran’ın NANO teknolojisi alanında önemli bir gelişme yakaladığını bildirmişti.

Halı hazırda İran’da 38 teknoloji parkı faaliyet halindedir ve İran, bilim ve teknoloji sahibi ülkelerde yatırım yapmakta ve ortaklık kurmaktadır. Özellikle İran şu anda Çin, Güney Kore, Japonya, Rusya, İtalya ve Almanya gibi bir çok ülke ile bu konuda yakın işbirliği içindedir. 19 ve 20 Nisan tarihlerinde de İran ile İtalyanın en büyük bilim şirketleri arasında bilim ve teknoloji alanında işbirliği meselesinin ele alınacağı bir takım toplantılar düzenlenecek.

İran Cumhurbaşkanı bilimsel ve teknoloji yardımcısı Sorena Sattari ile Çin teknoloji ve bilimler bakanı Vaün Kong arasında yapılan görüşmede ortak işbirliği komitesinin teşkili ile iki ülke arasındaki mevcut bilimsel ve teknoloji işbirliği seviyesinin daha da artırılması kararlaştırılmıştı.

Şu anda İranlı 15 kök bilim firması kendi ürünlerini dünyanın bir çok ülkesine ihraç etmektedir. Bu ülkeler arasında Irak, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan, Rusya, Güney Kore ülkeleri ilk sırada yer almaktadır.

İran ve Endonezya arasındaki yakın işbirliği ise D8 ülkelerinin iki kurucu üyeleri olarak bilimsel işbirliği ve teknoloji kazanımları teatisi konusunda başka ülkelere örnek olacak nitelikte olup özellikle İslam ülkeleri arasında bu alandaki işbirliğinin artırılmasını teşvik etmektedir..

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.