İran ve Fransa dışişleri bakanları arasında görüşme

  • 30 Haziran 2017
  • 1.224 kez görüntülendi.
İran ve Fransa dışişleri bakanları arasında görüşme

İslami İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransız mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, taraflar ikili ilişkilerin geliştirilmesi gereğine vurgu yaptılar.

Zarif, Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu bölgesindeki buhranların kaygı verici olduğunu belirtirken, dünya toplumunun terörizmle mücadelede  ortak tutum içinde olması gerektiğini söyledi.

İki ülke dışişleri bakanları,  İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmanın da  tam olarak yürürlüğünün zaruretine vurgu yaptılar.

Zarif, iki ülkede de yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerine değinerek, bu seçimler sonrasında her iki ülkenin de ilişkilerin gelişmesi yönünde imkanlara sahip olduklarını söyledi.

İki ülke Cumhurbaşkanları ve Dışişleri Bakanlarının kısa süre zarfında birçok telefon görüşmelerine değinen Zarif, bunun iki ülkenin karşılıklı sevgi ve saygısından kaynaklandığını ve ilişkilerin gelişmesi için iyi bir zemin oluşturduğunu söyledi.

Fransa’nın İran’ın en önemli ticaret ortaklarından olduğunu ifade eden Zarif, ambargolar kalkmasından sonra taraflar arasındaki ilişkilerin geliştirdiğini söyledi.

İran ve Fransa’nın Suriye gibi bölgesel konularda tutumlarını yakınlaştırabileceklerine inandığını ifade eden Zarif, Fars Körfezi konularında da iki ülke görüşlerinin yakın ve bunun sorunların çözümünün diyalog yoluyla olması yönünde olduğunu söyledi.

Öte yandan Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher, ülkesinin İran ile siyasi istişarelerin devamından yana olduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşen Larcher, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, ülkesinin İran ile ikili ilişkilere çok önem verdiğini ve bölgesel konularsa İran ile sürekli siyasi istişare halinde olmayı istediğini söyledi. Zarif de görüşmede Fransa ile ilişkilerin önemine işaretle, Fransa’nın İran’ın önemli ticari ortaklarından olduğunu söyledi.Zarif ayrıca ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için iki ülke arasındaki bankacılık alanındaki sorunların çözülmesini istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.