İran ve Pakistan arasında sınır ve güvenlik işbirliğin artması

  • 30 Mart 2018
  • 1.240 kez görüntülendi.
İran ve Pakistan arasında sınır ve güvenlik işbirliğin artması

Pakistan Ordu sözcüsü, Tahran ve İslamabad arasında sınır ve güvenlik işbirliğinin arttığını bildirdi.

Tümgeneral Asıf Gaffur,  Ravelpendi kentinde düzenlenen basın toplantısında,  Pakistan Kara Kuvvetler Komutanı General Kamer  Cavit  Bacva’nın  son Tahran ziyareti ardından iki ülke arasında sınır ve güvenlik işbirliğini arttığını belirtti. Asıf Gaffur söz konusu ziyaret sırasında General Kamer  Cavit  Bacva’nın İran güvenlik, askeri ve devlet yetkilileri ile yapıcı görüşmeler yaptığını bildirdi. Pakistan Ordu sözcüsü ayrıca yeni sınır kapının faaliyete başlaması konusunda Tahran ve İslamabad arasındaki uzmanlık görüşmelerin  son aşamaya yaklaştığını ve yakın bir zamanda sonuçlarının açıklanacağını belirtti.
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif’in  İslamabad’a yaptığı ziyaretten  3 hafta sonra Pakistan Ordu sözcüsü Asıf Gaffur’un İran ile güvenlik ve sınır işbirliğinin artması ile ilgili açıklamaları, Dışişleri Bakanı’nın Pakistan ziyareti ve bu ülkenin siyasi ve askeri yetkilileri ile görüşmelerinin sonuçlarından olabilir.
Pakistan Ordu sözcüsü,  İran ve Pakistan arasında güvenlik ve sınır işbirliğinin gelişmesini,  bundan bir süre önce Pakistan Kara Kuvvetler Komutanının İran ziyareti ile bağlantılı olduğunu söylese de,  bu ilişkilerin nihaileşmesi ise Zarif’in İslamabad ziyaretinin sonuçlarından sayılıyor.
Bazı terör örgütlerinin Pakistan’daki faaliyetleri İran’ın doğu sınırları için ciddi güvenlik tehditleri oluşturduğu bir ortamda Pakistan ordu yetkilisi  iki ülke arasında güvenlik ve sınır işbirliğinin gelişmesinden haber veriyor. Fakat Pakistan’ın bu ülkede çeşitli terör örgütlerinin varlığı ve faaliyet yaptıklarını itiraf etmesine rağmen İslamabad hükümeti söz konusu grupları kontrol etmek ve onların,  İran’ın da aralarında bulunduğu komşu ülkelere saldırılarını engellemek için bir programa sahip olmaması,  ciddi eleştirilere sebep olmuştur.
Pakistanlı siyaset uzmanı Asıf  İzedi  bu konuya değinerek,  bazı terör unsurlarının faaliyetleri ve eylemleri nedeniyle arada bir Pakistan ve İran arasında yaşanan olaylar ve yanlış anlaşılmaların son yıllarda büyük oranda azalmasına rağmen minimuma  inmesi ve İran ve Pakistan arasında güvenlik işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini belirterek, iki tarafa  bağlı kurumlar arasında daha fazla koordinasyonun bu konuya önemli oranda yardımcı olabileceğini söyledi.
İran ve Pakistan arasında ortak sınır ve güvenlik iş birliğinin artması için anlaşma imzalanması,  Pakistanlı siyasi ve askeri yetkililerin, komşuları ile ortak sınırları daha titiz kontrol etmek ve güvenlik programlarını gözden geçirmek ile birlikte anlaşmadaki taahhütlerini gerçekleştirmek konusunda umutlar oluşturmuştur. Böylece Pakistan Ordu sözcüsünün belirttiği işbirliklerin artması için ortam hazırlanmış olacaktır.
Pakistan hükümetinin,  Çin-Pakistan koridoru gibi bölgesel Ekonomik İşbirliği çerçevesinde ekonomik gelişme ve kalkınma ile ilgili hedeflerin gerçekleşmesi  için her şeyden önce güvenliğin sağlanması gerekiyor zira bu şekilde yabancı sermayede  büyük artış yaşanabilir.
Pakistanlı ekonomi uzmanı Hasaneyn Rıza Mirza  bu bağlamda yaptığı açıklamada şöyle diyor: İran ve Pakistan’ın da aralarında olduğu ve bölgede şekillenmekte olan ekonomi blok, bölgesel ekonomik gelişme odağına dönüşebilir;  fakat başlıca şartı özellikle Pakistan’ın Beluçistan  eyaletindeki güvenliğin sağlanmasıdır.
Tabi buna ilaveten eğer Pakistan ortak sınırların güvenliğini temin konusundaki sorumlulukları çerçevesinde etkili bir adım atarsa,  ikili veya çok yönlü işbirliklerin güçlenmesi için komşularının güvenini daha fazla kazanabilir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.