İran ve Türkiye arasında serbest ticarete vurgu

  • 10 Temmuz 2017
  • 1.202 kez görüntülendi.
İran ve Türkiye arasında serbest ticarete vurgu

İran sanayi, maden ve ticaret bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, İran ve Türkiye arasında tercihli ticaret anlaşmasının serbest ticarete dönüşmesinin zaruri olduğunu belirterek, Tahran’ın bu amaçla bu anlaşma çerçevesinde gümrük tariflerini yüzde 4’lere kadar düşürmeye hazırlıklı olduğunu söyledi.

İRİB muhabirinin bildirdiğine göre, Muhammed Rıza Nimetzade,  dün Tahran’da Türkiye ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi ile görüşmesinde, iki ülkenin kültürel, içtimai ve siyasi ilişkilerini  Serbest Ticaret’e dönüştürmek için adım atılması düşüncesinde olduklarını söyledi.

Nimetzade, iki ülke arasında ilişkiler düzeyinin artmasını temenni ederken, ”İran’ın tercihli ticaret anlaşması çerçevesinde Türkiye’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 4’lere kadar düşürmeye hazır olduğunu ve Türkiye’nin de yüzde 10 olan İran ürünlerine yönelik gümrüğü  sıfıra indirmesi gerektiğini bildirdi.

Nimetzade, iki tarafın tercihli ticaret çerçevesinin dışındaki ürünlere yönelik gümrük vergilerinin de  yüzde 40’lara düşürülmesini içeren taahhütlerini yerine getirmeleri  gerektiğini  bildirdi.

Bu arada Türkiye ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi de, Türkiye’nin 2017’de  İran’a ihracat rakamının 15.5 milyar dolara yükselmesi hedefinde olduklarını belirtirken, Türkiye’nin  tercihli ticaret anlaşmasında yer alan bütün ürünlerin  korunmasına ve de ticareti engelleyici bütün sorunların kaldırılmasından yana olduğunu söyledi.

İran ve Türkiye arasında tercihli gümrük anlaşması  bu yılın nisan ayında imzalanmıştı.

İran ve Türkiye arasındaki bu anlaşma kapsamına 120 ürün giriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.