İran Yargı Kurumu İnsan Hakları Merkezi Sekreteri: Mina faciası mahkemesi yakında karar çıkaracak

  • 23 Haziran 2018
  • 1.629 kez görüntülendi.
İran Yargı Kurumu İnsan Hakları Merkezi Sekreteri: Mina faciası mahkemesi yakında karar çıkaracak

İran Yargı Kurumu İnsan Hakları Merkezi Sekreteri Muhammed Cevad Laricani, Mina faciasıyla ilgili dava dosyasının mahkemede görüşülmekte olduğunu ve yakında mahkemenin bu hususta karar çıkaracağını bildirdi.

İRİB haber ajansına açıklamada bulunan İran Yargı Kurumu İnsan Hakları Merkezi Sekreteri Muhammed Cevad Laricani, Mina faciasıyla ilgili dava dosyasının son durumunu açıklayarak, Arabistan yargı sistemine güvenilmediğini ve meselenin sınır dışı bir mesele olduğunu bunun için de dava sürecinin çok yavaş işlediğini bildirdi.

Öteki ülkelerin güvenlik, yargı ve siyasi kurumlarındaki noksanlıklar ve olumsuzlukların mina faciasıyla ilgili İran tarafından açılmış davanın bugüne kadar sonuç vermemesini beraberinde getirdiğini belirten Laricani, bu dosyanın en kısa zamanda uluslararası sürece girmesi ve sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

2015 yılı Kurban bayramında aralarında 464 İranlının da bulunduğu en az 7 bin hacı adayı, Mina’da hac menasiki sırasında Al-ı Suud hanedanının kifayetsizliği nedeni ile hayatlarını kaybettiler. Söz konusu 7 bin hacı adayı Mina’da yaşanan izdihamda sıcaklık ve susuzluktan mazlumca şehit oldular.

Keza aynı yıl bu faciadan önce de Kabe içine düşen bir vinç kazasında da 11’i İranlı hacı olmak üzere 110 hacı hayatını kaybederken 238 hacı da yaralanmıştı. Bu vinç olayının kasıtlı olduğu yönünde yoğun emmarelerin bulunmasına rağmen daha sonra yaşanan Mina olayı bu meselenin büsbütün gündem dışı kalmasına sebep olmuştu.v

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.