İran, Yemen’e yönelik askeri saldırıların durdurulması çağrısında bulundu

  • 27 Mart 2018
  • 1.065 kez görüntülendi.
İran, Yemen’e yönelik askeri saldırıların durdurulması çağrısında bulundu

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Tahran’ın Yemen’de ateşkesin sağlanması, Yemenli gruplar arasında görüşmelerin başlanması ve o ülke krizinde siyasi çözüm bulunmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi.

İRNA’nın haberine göre İran dışişleri bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride, Yemen’e saldırının dördüncü yılı dönümüne temasla yapılan açıklamada, Yemen’de BM Genel Sekreterinin yeni temsilcisinin faaliyetine başlamasına işaretle, ‘’BM temsilcilerinin uluslararası krizlerde tarafsız tutum sergilemeleri o ülkelerde insanlık dışı faciaları önlemeye yardımcı olacaktır’’ denildi.

Bildiride, ‘’Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin Yemen’e saldıran ülkelere silah vermek yerine savaşın ve savaş cinayetlerinin durdurulması için ciddi uygulamalar yapmaları yerinde olacaktır’’ ifadesi yer aldı.

İran’ın Yemen için önerdiği 4 maddelik çözüm önerisi hatırlatılan bildiride, ‘’Bu krizin tek çözümün siyasi olduğuna inanıyoruz. Bu savaşın askeri galibi olmamakta ve bundan dolayı İran, uluslararası camiadan saldırılara ve ablukaya karşı baskıları arttırmayı istemektedir’’ denildi.

Bildiride Arabistan’ın Yemen’e saldırısı mahkum edilerek bir an evvel askeri saldırıların bitmesi ve ablukanın sonlandırılması istendi.

Bildiride Yemen’deki insani şartların vahametinden duyulan üzüntü dile getirilerek, saldırganların Yemen’i tahrip etmekten başka hiç bir hedeflerini gerçekleştirmediği ifade edildi.

Bildiride, ‘’Yemen halkını baskı altına almak için koalisyon güçleri tarafından kıtlık ve açlığı kullanmak insanlık dışı ve uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Yemen’in hava, kara ve deniz ablukası o ülke halkı için en kötü insani şartları hazırlamakta ve Yemen’de 20 milyon halk kıtlığın pençesindedir’’ denildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.