İran’da 6 Aralık Öğrenci Günü

  • 07 Aralık 2016
  • 1.105 kez görüntülendi.
İran’da 6 Aralık Öğrenci Günü

 6 Aralık, İran’da Öğrenci Günü olarak kutlanıyor. Öğrenci Günü iran milletinin mücadele tarihinde Amerika’nın İran’a yönelik müdahaleci politikaları ile mücadele günüdür.

6 Aralık 1953 tarihinde ABD’nin o dönemki cumhurbaşkanı Yardımcısı Richard Nikson’un İran’a ziyareti ve de İran’ın ingiltere ile ilişkilerinin yeniden başlamasını protesto eden öğrencilere Şah rejim güvenlik güçlerince Tahran Üniversitesi önünde düzenlenen saldırıda, 3 öğrenci şehit oldu.

Bu gün dolaysıyla Tahran Üniversitesi’nde İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla bir tören düzenlendi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu törende bir konuşma yaparak, Öğrenci Günü’nü kutladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani burada yaptığı konuşmada, İran’ın nükleer anlaşmanın ihlaline cevabının çok sert olacağını belirtti.

Ruhani, İran’ın ABD’ye Kapsamlı Ortak Eylem Planı denen nükleer anlaşmasını iptal etmesine müsaade etmeyeceğini vurguladı.

ABD’nin gelecek hükümeti ve nükleer anlaşmayı ihlal etme ve yırtma konusundaki tehditlerine işaretle, ABD’nin İran halkının direnişi ve iradesi üzerinde etkili olamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı, düşmanların İranofobi komploları hakkında ise, İran’ın hiçbir ülke için tehlike olmadığını, ancak ABD ve Siyonist rejimin dünya ülkeleri için tehlike sayıldığını vurguladı.

İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Laricani de Öğrenci Günü dolaysıyla yaptığı açıklamada, İranlı öğrencilerin, öğrenci şehitlerin yolunun takipçisi olduğunu belirterek, İran’ın mutluluğunun bu siyasi harekete bağlı olduğunu vurguladı.

Meclisin açık oturumunda konuşan Ali Laricani, 6 Aralık Öğrenci Günü’nü kutlayarak, öğrencilerin İran’ın muhtelif siyasi ve kültürel sahnelerindeki varlığının neşelik ve canlılığa neden olduğunu ifade etti.

Laricani, İranlı öğrencilerin ABD’nin İran’daki baskı zamanında, iç sultaya karşı ayaklandığını ve tağut rejiminin baskı uyguladığı yıllar boyunca aynı yolda hareket etmeye devam ettiğini ve daha sonra İslam İnkılabı döneminde de aynı yolu izlediğini ifade etti.

Bugün İran İslam Cumhuriyeti’nde 6 Aralık Öğrenci Günü muhtelif etkinlikler kutlandı.

Hatırlanacağı üzere, Şah rejimine karşı ilk protesto gösterisi Ekim 1953’te gerçekleşti ve iki ay sonra İngiltere yönetimi Tahran ile ilişkilerini yeniden başlattığını açıklamasının ardından başkent Tahran’da Tahran üniversitesi ve diğer bazı noktalarda protesto gösterileri düzenlendi. Söz konusu protesto gösterileri şah rejimi Amerika’nın dönem başkan yardımcısı Nikson’u karşılamaya hazırlandığı bir sıraya denk geldi. Nikson, CIA’nin darbe için harcadığı paraların sonucunu yakından görmek üzere İran’ı ziyaret ediyordu. Ancak Tahran üniversitesi öğrencileri Nikson geldiği sırada darbe rejimi ve küresel istkibara karşı nefretini haykırmaya karar verdi. Ancak bu itirazlar şah rejimine bağlı güvenlik güçlerinin Tahran üniversitesine saldırması ile sonuçlandı. Yapılan baskında çok sayıda öğrenci ve hatta öğretim üyeleri tutuklandı, üç öğrenci de şehit düştü. İşte böylece 6 Aralık, İran’da öğrenci hareketinin başlama tarihi olarak kayıtlara geçti ve bugün, öğrenci kesiminin uyanış ve basiret gününe dönüştü. Kuşkusuz öğrenci kesimi hem milli, hem inkılapçı ve hem dini boyutlarda bazı görevleri söz konusudur ve bu kesim, İran toplumunda öncü kesimlerden biri olarak küresel istikbara karşı direnmiştir.015

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.