İran’da “İslam Dünyasının Önde Gelen Üniversiteleri Semineri” Yapıldı…

  • 27 Aralık 2014
  • 1.438 kez görüntülendi.
İran’da “İslam Dünyasının Önde Gelen Üniversiteleri Semineri” Yapıldı…

İran’da “İslam Dünyasının Önde Gelen Üniversiteleri Semineri” düzenlendi.

İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mübelliği, “Hedefimiz ümmet arasındaki ihtilafların çözümü için üniversiteler arasındaki işbirliğinin arttırılması” diye ifade etti.

İran’daki İslam Mezhepleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Mübelliği, “İslam dünyasının bugün karşı karşıya kaldığı en büyük problem, sahnenin tekfircilerin inisiyatifine bırakılmış olmasıdır. Bu sorunun sebebi ise İslam’ın özü olan orta yol ve uzlaşının sesini yeterince yükseltmemesidir” dedi.

Başkent Tahran’da düzenlenen “İslam Dünyasının Önde Gelen Üniversiteleri Ortak Semineri” adlı toplantıda konuşan Mübelliği, bu etkinlikle, “tekfirci” oluşumlara karşı İslam üniversiteleri arasında işbirliğini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

İslami eğitimde sahip olduğu önemli makam dolayısıyla üniversiteler arası ortak seminerin birincisine Zeytune Üniversitesi ile başlamayı tercih ettiklerini vurgulayan Mübelliği, “Hedefimiz ümmet arasındaki ihtilafların çözümü için üniversiteler arasındaki işbirliğinin arttırılması. İslam dünyasının bugün karşı karşıya kaldığı en büyük problem, sahnenin tekfircilerin inisiyatifine bırakılmış olmasıdır. Bu sorunun sebebi ise İslam’ın özü olan orta yol ve uzlaşının sesini yeterince yükseltmemesidir. Bize düşen orta yolu teşvik ederek gerçek İslam’ı tebliğ etmektir” diye konuştu.

Mübelliği ayrıca seminerin bitiminde tüm katılımcıların imzasına sunulacak bildiri yayınlayacaklarını dile getirerek, “İlkini gerçekleştirdiğimiz bu seminer yeni bir hareketin başlangıcı olacaktır” ifadesini kullandı.

Seminerin yabancı katılımcısı olan Tunus’un önde gelen İslam üniversitelerinden Zeytune Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hişam Karise de Müslümanların en büyük probleminin tekfircilerin uyguladığı terör eylemleri olduğunu savunarak, “Tekfircilerin İslamı tanıtım biçimlerinin olumsuz etkilerini hepimiz hissediyoruz. Bunun en somut örneği ümmet arasında meydana getirdikleri ihtilaflar. Uzun süredir devam eden bu tehlikenin medeniyetimiz üzerinde meydana getirdiği vahim neticeler ortada. Şimdi yakınlaşma zamanı, diyalog zamanı. Kuran-ı Kerim’in buyurduğu gibi kardeş olmalı ve bu durumdan çıkabilmek için el ele vermeliyiz” dedi.

“Gayrimüslimler bile terörle mücadele için bir araya gelmişken biz Müslümanların hala ayrılık noktaları üzerinde ısrarcı olduğunu görmek üzücü” diyen Karise, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, Amman ve Yemen olmak üzere dünyanın farklı noktalarında görüştüğü tüm din adamlarının İslam ümmeti arasında vahdetin teşkil edilmesinin zarureti görüşünde hemfikir olduğunu aktardı.

Karise, tekfircilerin avam halkın dini duygularını suistimal ederek hareket ettiklerine dikkati çekerek, “Bu gruplarca meydana getirilen ihtilafların ortadan kaldırılması din adamlarının ümmete karşı sorumluluğudur. Bunlarla mücadele etmek hangi mezhepten olursa olsun tüm din adamlarının görevidir. Aşırıcılar ve tekfircilerin fitne yaymasına yardımcı olabilecek her türlü girişim ve açıklamadan uzak durulmalıdır” uyarısında bulundu.

Seminere Kum Üniversitesi Rektörü Hüccetülislam Prof. Dr. Dirbaz, Dinler ve Mezhepler Üniversitesi Rektörü Hüccetülislam Prof. Dr. Nevvab, İslami Üniversite ve Medreseler Araştırma Enstitüsü Başkanı Hüccetülislam Aganazeri, Kuran-i İlimler Üniversitesi Rektörü Hüccetülislam Prof. Dr. Gazanferi ve Kum İslam Kültürü ve İlimleri Araştırma Enstitüsü Başkan Vekili Hüccetülislam Necefi de katıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.