İran’da itiraz eylemleri ve ABD’nin desteği, geçmiş hataların tekrarı

  • 01 Ocak 2018
  • 1.143 kez görüntülendi.
İran’da itiraz eylemleri ve ABD’nin desteği, geçmiş hataların tekrarı

İran’ın bazı kentleri son bir kaç günde bazı insanların iktisadi sorunlara ve mali müesseselerde tasarruflarının durumunun belirsizliğine ve ayrıca bazı ürünlerin fiyatlarına yapılan zamlara ve hükümetin bu konu üzerinde gözetim zafiyetine itiraz etmek amacıyla düzenledikleri eylemlere sahne oldu.

Ancak ne var ki düzenlenen protesto eylemlerden bazıları önceden planlandığı anlaşılan bir şekilde kargaşa ve isyan noktasına sürüklendi ve bu eylemleri fırsat bilen bazı çevreler bir kaç kamu binasına ve bankalara ve kamu mallarına saldırarak bir dizi tahribatta bulundu.

İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli Pazar günü Tahran’da düzenlenen beşinci dönem eyaletler yüksek konseyinin ilk oturumunda bu olaylara gösterdiği tepkide, son günlerde şiddet olaylarına sebebiyet verenlerin tespit edildiğini ve haklarında gereken işlem başlatılacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Fazli, son günlerde bazı kentlerde sanal ortamı kötüye kullanarak şiddeti yaygınlaştıranların tamamen tespit edildiğini belirtti.

Bakan Fazli, halkı şiddete teşvik eden bu zümreye karşı gereken tepki verileceğini, hiç kimsenin kamu mallarına zarar vermeye hakkı olmadığını ve bu durumu asla tahammül etmeyeceklerini kaydetti.

Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve metanetle davranmalarını kötüye kullanan bu zümreyi uyaran Bakan Fazli, dünden beri halk bakanlığı arayarak bakanlığın belirlediği her yere gelmeye ve sayıları bini bulan bu zümreye gereken dersi vermeye hazır olduklarını bildirdiklerini vurguladı.

Bakan Fazli ayrıca bu olaylara işgalci siyonist rejim, Amerika ve bölgede bazı gerici rejimlerin destek vermesi ve İran’da isyan kuruntusu ile sevinmeleri, bu olayların gerçek nedenini ortaya koyduğunu ifade etti.

Bu desteklerin devamında beyaz saray sözcüsü Sara Sanderz Pazar günü bir twit atarak, Amerika yönetimi isyancıların yanında yer aldığını belirtti. Sanderz ayrıca haddini aşarak Amerika’nın İran’da baskılara göz yumma dönemi de son erdiğini kaydetti. Amerika Dışişleri Bakanlığı de kendince sert bir bildiri yayımladı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bir kaç ay önce İran aleyhinde ileri sürdüğü iddiaları tekrar ederek, İran’ı şiddet, kan ve kaos ihraç etmekle suçladı. Bildiride Washington yönetimi tüm milletlerden açıkça İran milletine destek vermesini istediği belirtildi, oysa İran milleti bir süre önce Donald Trump tarafından terörist olarak tanımlanmıştı.

Gerçekte İran milleti bu tür fitne hareketleri ile bundan önce de bir kaç kez karşılaşmıştır ve köklerini de çok iyi bilmektedir. Nitekim Amerika’nın İran’a yönelik şom planlarının mahiyeti ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson’un son açıklamalarında gün ışığına çıkmıştı. Tilerson bir kaç gün önce Newyork Times gazetesinde yayımladığı yazısında şu ifadelere yer vermişti: İran ile nükleer anlaşma artık bizim Tahran’a yönelik politikamızın odağında yer almıyor. Biz şimdi İran’dan gelen tüm tehditlerle mücadele içindeyiz. Bu eğilimin bir bölümü Ortadoğu bölgesinde ortaklarımızla yeniden ittifak kurmaktan ibarettir ve biz bölgede istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerle mücadele için bazı uygulamaları yerine getireceğiz.

Anlaşılan beyaz saray şimdi Riyad ve Tel aviv ile el ele ve İran ile mücadele etmek için İran’ı kargaşaya sürüklemeyi hayal ediyor ve bu hareketi ile kendince İran’ı iç arena ve bölgesel arena olmak üzere iki arenada geniş bir krizle karşı karşıya getirmek istiyor.

İran’da 1979 yılında İslam inkılabı zafere kavuştuktan sonra Amerika İran İslam Cumhuriyeti nizamını devirmek için harekete geçti ve Saddam üzerinden sekiz yıllık savaşı dayatmaktan yaptırım uygulamak ve İran’ın barışçıl nükleer programını tehdit gibi göstermek ve füze savunma gücünü karalamaya kadar elinden gelen her türlü komployu kurmaktan çekinmedi. Şimdi de anlaşılan Amerika İran’a darbe vurmak için yeni bir kumpas peşindedir. Trump yönetimi İran’ın davranışını değiştirmek için İslam Cumhuriyeti nizamını değiştirmek gerektiğini savunuyor. Nitekim bundan önce de başta Dışişleri Bakanı Tilerson olmak üzere bazı Amerikalı yetkililer İran’da iktidarın el değiştirmesi yönünde bazı planları gündeme getirdi ki tüm bunlar Amerika’nın İran hakkında ne gibi şom hedeflerin peşinde olduğunu ortaya koyuyor.

Newyork Timse gazetesi Pazar günkü sayısında Trump’ın İran’da son bir kaç günde yaşanan olaylara destek vermesine işaret ederek, bu itirazların ve nerelere kadar uzanacağı hakkında henüz pek fazla bir şey bilinmediğini yazdı. Gazete ayrıca Trump’a hitaben şöyle dedi: İran milleti kendi devletleri hakkında ne düşünürse düşünsün, her halükarda onların Amerika’ya seyahatine yasak getiren bir ABD Başkanı onların itiraz sesi olmasını istemediği kesindir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.