İran’dan Suudi Arabistan ve İngiltere’nin Yemen iddialarına tepki

  • 11 Kasım 2017
  • 1.207 kez görüntülendi.
İran’dan Suudi Arabistan ve İngiltere’nin Yemen iddialarına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi; Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın  Yemen güçlerinin Riyad havalimanına fırlattığı füzenin İran’ın Yemen’e tedarik ettiği temelsiz iddiası dahil İran karşıtı sözlerine gösterdiği tepkide, Cubeyir’in sözlerini hakaret içerikli niteledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir, Amerikan CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada; Husiler tarafından Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a atılan balistik füzenin 22 temmuzda Yenba vilayetine atılan İran yapımı füzeye benzediğini, İran’ın Yemen’e gizlice füze gönderdiğini ve Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları’nın askeri uzmanlarınca montaj edildiğini ileri sürdü. Ardından İran’a yönelik yaptırım uygulanmasını istedi.
İran’la doğrudan savaş girmek istemediklerini ifade eden Suudi Dışişleri Bakanı, uluslararası camiadan İran’a yönelik yaptırım için ortak girişimde bulunmasını istedi.
Suudi Arabistan’a fırlatılan füzenin savaş sebebi sayıldığını ileri süren Cubeyir, İran’ın desteklediği Hizbullah’ın Lübnan’ın sistemini ele geçirdiğini ifade etti.
 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi; Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyir’in sözlerine gösterdiği tepkide önceki temelsiz ve mantıksız sözlerinin devamında gelen bu açıklamayı hakaret içerikli niteledi.
Kasımi; Suudi Dışişleri Bakanı’nın gerçekleri ters yüz edip, defalarca tekrarlanan sonuçsuz ve absürt çabalarıyla Suudi Arabistan’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı girişimlerinden dikkatleri uzakt tutmaya çalıştığını, oysa bölge devletleri ve milletlerinin Fars Körfezi ve Yemen’in ardından bu kez Lübnan’ı karıştırmaya çalışan Suudiler’in tefrikacı politikalarına iyice tanıklık ettiklerini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü; bu Suudi yetkilinin iddialarını tamamen reddederek, Suudiler’in Yemen’deki durmadan işledikleri cinayetlere dikkat çekti, kendileri radikalizm ideolojisinin beşiği ve terör eylemleri ve bölge ülkelerinin işlerine müdahalenin somut tecellisi olurken, başkalarını yalan yere terörizme destek vermekle suçladıklarını kaydetti.
Bölgede son günlerde yaşanan gelişmelere dikkat çeken İran Dışişleri Sözcüsü; İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası ve bölgesel düzeylerde istikrar, güvenlik ve huzura katkı için elinde geleni uzun yıllar boyunca yapmaya çalışırken, bu kez bölgenin onların sebebiyet verdiği iç ve dış sorunlardan kamuoyunun dikkatini uzaklaştırmak için yürütülen acemi ve radikal politikalarına maruz kaldığını, bölge ülkelerinin bunun yıkıcı etkileriyle mücadele için ciddi azim ve dirayetini gerektirdiğini kaydetti.

Bu arada, İran’ın Londra Büyükelçiliği, İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı’nın; İran’ı Yemen’e silah göndermekle suçlayarak, Yemen’deki çatışma ve bu ülkedeki zor durumun dış müdahale ve Yemen’e silah sevkiyatından kaynaklandığını iddiasına tepki gösterdi.

İran’ın Londra Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada; “İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi liderliğindeki askeri koalisyonun Suudi Arabistan havalimanına son sıralarda fırlatılan füzenin İran’a ait olduğuna dair raporuna işaretle, İran İslam Cumhuriyeti’nden Yemen krizinde olumlu rol ifa etmesini istemesinin hayli hayret verici ve tuhaftır” ifadeleri kullandı.

İran’ın Londra Büyükelçiliği ayrıca; Yemen’de masum insanların katliamının durdurulması ve krizin son bulmasına her daim vurgu yaptığına işaretle; İran’ın 2015 yılında krizin çözümü için 4 maddelik bir öneriyi BM Genel Sekreteri’ne sunduğunu hatırlatarak, İngiltere ve Suudi koalisyon üyelerine silah satan ülkelerden koalisyon üyelerine silah ihracatını durdurarak, Yemen’e yönelik askeri saldırıların son bulmasına katkı sağlayıp, bir an önce ateşkes oluşturmakla, çatışma taraflarının siyasi çözüm için müzakere masasına davet etmelerinin beklendiğini vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.