Ä°ran’dan UAEA Yönetim Kurulu kararına tepkiler sürüyor

  • 20 Haziran 2020
  • 1.299 kez görüntülendi.
Ä°ran’dan UAEA Yönetim Kurulu kararına tepkiler sürüyor

3 Avrupa ülkesinin sunduğu İran karşıtı kararın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu tarafından onaylanmasının ardından İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, bu karara ve arkasındaki iddialara sert tepki gösterdiler.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı-UAEA yönetim kurulu, Rusya ve Çin’in tüm muhalefetlerine raÄŸmen dün Ä°ran karşıtı Avrupa troykasının sunduÄŸu karar taslağını onayladı.

Bu karara İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin sert tepkisine yol açtı.

Bu bağlamda, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) nezdindeki daimi temsilcisi Kazım Garibabadi, UAEA Yönetim Kurulu tarafından onaylanan İran ile ilgili karara, uygun ve gereken cevabın verileceğini söyledi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, UAEA yönetim kurulunun İran karşıtı kararnamesine gösterdiği tepkidi, UAEA ve üyelerinin İran’a yönelttikleri suçlamalar mesnetsiz ve çakma bilgilere dayandığını belirtti.

Kemalvendi yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“UAEA raporuna istinaden yönetim kurulunun karar alması, aslında siyonist rejimin casusluk faaliyetlerinin ardından ileri sürdüğü bilge ve belgelere dayanıyor ve buna göre Ä°ran’dan iki mekanı denetleme izni verilmesi talep ediliyor.”

Kemalvendi, İran İslam Cumhuriyeti’nin UAEK ile olumlu iş birliği ve UAEK denetçilerinin 18 raporunda İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğuna vurgu yapılmasına rağmen maalesef bazıları İran dosyasını teknik ve hukuki alandan siyasi ve güvenlik alanında kaydırma çabasında olduklarını vurguladı.

Sözcü Kemalvendi, İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin her türlü kitle imha silahlarının yapımı, çoğaltılması, depolanması ve kullanılması haram ilan edildiği yönündeki tarihî fetvası ve İran’ın nükleer faaliyetlerinin geniş çapta şaffaflaştırılmasına dikkat çekerek, İran İslam Cumhuriyeti gizleyecek bir şeyi olmadığını ve birçok stratejik sebepten ötürü nükleer silah üretmeye de ihtiyacı olmadığını ifade etti.

Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, dün gece Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Ä°ngiltere, Fransa ve Almanya’yı, ABD’nin Ä°ran karşıtı eylemleriyle iÅŸbirliÄŸinden dolayı sert dille eleÅŸtirdi.

Ä°ran dışiÅŸleri bakanı, üç Avrupa ülkesi olan Ä°ngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluÅŸan Avrupa Troykasını nükleer anlaÅŸma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndaki yükümlülüklerini yerine getirmemelerini eleÅŸtirerek, bu ülkelere ABD ve korsan Ä°srail’in iÅŸbirlikçisi olduklarını ve Ä°ran’a karşı açıklama yapacak konumda olmadıklarını bildirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi de, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı-UAEA tarafından İran ile ilgili alınan kararın siyasi ve yapıcı olmayan bir karar olduğunu belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.