İran’dan Yapılan Çelik İthalatı Avrupalı Çelik Üreticileri İçin En Büyük Tehdit Haline Gelmiştir

  • 17 Şubat 2017
  • 1.225 kez görüntülendi.
İran’dan Yapılan Çelik İthalatı Avrupalı Çelik Üreticileri İçin En Büyük Tehdit Haline Gelmiştir

İran’da çelik üretiminin 2013-2016 yılları arasında 8 kat artmasının ardından, Steel Europa iş grubunun açıklamasına göre, İran’dan yapılan çelik ithalatı Avrupalı çelik üreticileri için en büyük tehdit haline gelmiştir. 

Avrupa Çelik Sanayi Lobisi (Eurofer) tarafından yapılan açıklamaya göre, İran’ın Avrupa’ya yaptığı çelik ihracatı yılda bir milyon tonu aşmıştır ve bu ülke 1.9 milyon ton ihracat yapan Hindistan’dan sonra Avrupa’nın 3.büyük çelik tedarikçisi olmuştur. Öyle ki Çin 2016 yılında Avrupa’ya 5.7 milyon ton çelik ihraç etmiştir. İran 2015 yılında yaptırımların kaldırılmasının ardından ekonomisini güçlendirme çalışmalarına başlamış ve böylece yabancı şirketlerin de desteğiyle çelik üretimini artırmayı hedeflemektedir.

Ancak Tahran Hindistan’ın da yapmış olduğu, demir cevherinde gümrük vergisi uygulamaları üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu adım İranlı çelik üreticilerinin ucuz hammaddeye ulaşmasını sağlayacaktır.

Sanayi alanında etkin şirketleri temsil eden Eurofer ihtiyacı olan demir cevherini dışarıdan temin etmek zorundadır ve bu kurum tarafından yapılan açıklamada, İran’ın bu adımı ülkesindeki çelik üreticilerini korumak amacıyla yaptığı belirtildi. Ancak İranlı yetkililerce konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran geçtiğimiz hafta, 2025 yılına kadar 20-25 milyon ton çelik üretmeyi ve ürettiği toplam çelik miktarını 16 milyon tondan 55 milyon tona çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

Öyle ki dünya pazarındaki çelik hacmi 1.6 milyar tondur. Çin çelik dünyasının en büyük üreticisi ve tüketicisidir ve bu ülke İran çelik sanayisi için önemli bir oyuncu olarak görülmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.