İran’ın Afganistan’ın istikrar ve güvenliğini önemsemesi üzerine

  • 10 Mart 2018
  • 1.060 kez görüntülendi.
İran’ın Afganistan’ın istikrar ve güvenliğini önemsemesi üzerine

İran Savunma Bakanı General Emir Hatemi, İran Afganistan’da barış ve güvenliğin sağlanması için elinden gelen yardımı esirgemeyeceğini belirtti.

Savunma Bakanı General Emir Hatemi, Afganistan Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Ahmet Tamim Asey ile görüşmesinde, İran tüm komşuları için barış, istikrar, emniyet ve huzur istediğini ifade etti.

General Hatemi, komşu ülkelerin arasında Afganistan İran nezdinde büyük önem arzettiğini ve bu ülkede barış ve huzurun hakim olması için sürekli çaba harcadıklarını kaydetti.

İran her zaman Taliban başta olmak üzere Afganistan’da terör örgütlerine karşı olduğunu ve Afganistan devletini desteklediğini belirten General Hatemi, İran şimdi de bu ülkede barış ve huzurun sağlanması için elinden gelen yardımı esirgemeyeceğini vurguladı.

Görüşmede Afgan yetkili Ahmet Tamim Asey de İran İslam Cumhuriyeti’nin güvenliği Afganistan’ın güvenliği anlamına geldiğini belirterek, Kabil yönetimi İslamî İran’a yönelecek hiç bir tehdit ve tehlikeye tahammül etmeyeceğini ve bu tür durumlara karşı koyacaklarını vurguladı.

Gerçekte Afganistan’da istikrar ve güvenlik, doğudaki komşu olarak İran İslam Cumhuriyeti için stratejik önem arz eden bir konudur. İki ülke arasında derin kültürel ve dini ortak ilişkiler ve iki milletin arasındaki tarihi bağlar sayesinde birbirini etkileyen iki ülkedir ve bu da İran’ın Afganistan’daki gelişmelere yönelik ilgisini ikiye katlamaktadır.

Aslında Afganistan’da her türlü güvensizlik ve istikrarsızlık şartlarının sonuçları İran’ı doğrudan etkilemektedir, nitekim son kırk yılda İran’a sığınan üç milyon Afgan göçmen de bu iddiayı doğrular nitelikte olan bir durumdur. Bu arada İran, Afganistan’ın komşusu olarak Afgan mültecilere kucak açmış ve aynı zamanda bu ülkede güvenlik şartları ve iktisadi durum, mültecilerin ülkelerine geri dönecekleri düzeyde gelişmesi için elinden gelen çabayı sarfetmiştir.

Afganistan’da güvensizlik ve istikrarsızlık şartları aslında bu ülkenin ecnebi güçlerle işgal edilmesinin bir sonucudur, nitekim Afganistan’da uyuşturucu madde üretimi ve kaçakçılığı da başta ABD ve NATO güçleri olmak üzere ecnebi güçlerin bu ülkeyi eşgal etmeleri yüzünden onlarca kat artmıştır. Bu arada Afganistan’ın 16 yıldır işgal altında bulunması bu ülkede güvensizliği de körükleyen bir etken olmuştur.

İran İslam Cumhuriyeti’nin BM daimi temsilcisi Perşembe günü BM güvenlik konseyinde düzenlenen Afganistan’la ilgili oturumunda şöyle dedi: Afganistan’da güvenlik şartları daha da vahim hale gelmiştir. Uluslararası camiadan beklenen şey, Afganistan’da milli vahdet hükümetini terörle mücadelede ve bu ülkde kalıcı barış ve istikrarı sağlamada daha fazla desteklemesidir.

2017 yılı başta Kabil halkı olmak üzere Afganistan milleti için oldukça kanlı bir yıl oldu. Başkent Kabil ve Afganistan’ın diğer bölgelerinde terör saldırılarının artması, bu ülkede terörle mücadelede daha fazla işbirliğini gerektirmektedir. Gerçekte Afganistan’da milli vahdet hükümetini desteklemek, terörle mücadelede başarılı olmanın gereğidir. İran İslam Cumhuriyeti Afganistan milli vahdetini destekleyerek doğudaki komşusunda barış, huzur ve güvenliğin sağlanması için büyük çaba harcamıştır. Nitekim İran ve Afganistan milletlerinin tarihi ilişkileri ve ortak dini değerleri iki ülkenin güvenliğini de birbiriyle iç içe yapmıştır.

İran İslam Cumhuriyeti şimdiye kadar bir çok kez, Afganistan ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması için bölgesel işbirliğini geliştirmek gerektiğini vurgulamıştır. Nitekim bölgede ecnebi askerlerin ve bölge dışı güçlerin varlığı hiç bir zaman bölge milletlerinin yararına olmadığı da açıkça ortadadır. Afganistan’da tekfirci IŞİD terör örgütü nüfuzunu arttırması bu ülkende artan güvensizlik ve tırmanan uyuşturucu madde üretimi ile birlikte, ecnebi askerlerin ve bölge dışı güçlerin bu bölgede varlığı asla bölge milletleri ve devletlerinin yararına olmadığını göstermektedir. Gerçekte tekfirci IŞİD terör örgütünü bu ülkeye planlı bir şekilde yerleştirmek Afganistan’da güvenlik şartlarını daha da karmaşık hale getireceği kesindir.

İran savunma Bakanı Yardımcısı General Muhammed Ahadi de Afganistan milli savunma Bakanı Yardımcısı Ahmet Tamam Asey ile görüşmesinde şöyle konuştu: Irak ve Suriye’de IŞİD’i kurarak destekleyenler, şimdi de Afganistan’da konuşlanmalarında rol ifa ediyor.

Her halükarda Afganistan’da komplike güvenlik şartları ve İran üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda Tahran ve Kabil’in İran güvenlik deneyimleri konusunda işbirliğini geliştirmeleri kaçınılmaz gerekiyor ve Afgan yetkilinin Tahran ziyaretini de bu çerçevede değerlendirmek gerektiği anlaşılıyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.