Ä°ran’ın füze gücü, düşmanların gözünde diken

  • 07 Ocak 2018
  • 1.268 kez görüntülendi.
Ä°ran’ın füze gücü, düşmanların gözünde diken

İran İslam cumhuriyeti düşmanların tehditleri ayrıca bölgenin istikrar ve güvenliğinin korunması için savunma ve caydırıcı gücünü takviye bağlamında büyük adımlar atmıştır.

Ä°ran’ın bölgede terörizme karşı mücadeledeki baÅŸarıları, batı Asya bölgesinde nisbi istikrar saÄŸlandıysa, bölgede kargaÅŸa, düzensizlik ve istikrarsızlık hedefinde olan Amerika ve müttefiklerinin desteÄŸi ile bölge güvenliÄŸini bozan akımlara karşı direniÅŸ ve caydırıcı gücün varlığı nedeninden olduÄŸu gerçeÄŸini ortaya koyuyor.
Hiç şüphesiz Amerika, Ä°ran’ın askeri güç ve kabiliyetlerini kendi sultacı siyasetleri karşısında büyük bir set olarak görüyor ve bu yüzden karalama siyasetleri ve Ä°ran savunma gücüne karşı yaptırım aracını kullanarak Ä°ran savunma gücünü zayıflatmaya çalışıyor. Amerika hükümeti iÅŸte bu hedefin gerçekleÅŸmesi için Ä°ran karşıtı yaptırımları kararlaÅŸtırdı.
Amerika hazine bakanlığı en son eyleminde, kendi tabiri ile İran füze programına katılma suçundan dolayı, İslam cumhuriyetine bağlı 5 sanayi grubunu uluslararası mali sistemden çıkarttı.
Amerika hazine bakanlığının bildirdiÄŸine göre yeni yaptırmlarla, sözkonusu firmaların Amerika’daki mal varlıkları dondurulacak, onlarla her türlü ticari iliÅŸkiler kesilecek ve onların Amerika mali sisteme ulaşımı kesilecek. Amerika, bu baÄŸlamda Ä°ran’da 5 sanayi kurumunu sözde balistik füze programı nedeni ile uluslararası mali sistemden çıkarttı.
Amerika hazine bakanlığı 18 temmuz 2017 tarihinde de 18 özel ve tüzel 18 iranlı ve yabancı kişiyi çeşitli bahanelerle, bu cümleden İran füze programına katıma suçundan yine kendi yaptırım listesine aldı.
Tabi ki bu hareketler sadece amerik abaÅŸkanı Donald Trump dönemi ile sınırlı deÄŸildir. Amerika’nın çeÅŸitli hükümetleri Ä°ran’ın bölge ve dünyadaki etkinlik ve gücünü itiraf etmeye ilaveten her zaman Ä°ran’ın baÅŸta füze gücü olmak üzere askeri gücünü zayıflatmaya çalıştılar.
American Enterprise düşünce kurumu aÄŸustos 2017’deki raporunda, şöyle yazdı: “… Ä°ran’ın tam olarak profesyonelleÅŸtiÄŸi alanlardan biri  balistik füze üretimidir. Ä°ran balistik füzeleri, bu ülkenin caydırıcı gücünün eksenidir ve Tahran ÅŸimdiye kadar kendi savunma sanayisinde balistik füze programlarına yaptığı yatırım kadar diÄŸer hiçbir bölümde yatırım yapmamış odaklanmamıştır.”
Ä°ran, dünyanın verdiÄŸi destkle Saddam tarafından dayatılan savaÅŸ döneminde, özellikle de Irak Baas rejiminin kentlere ve yerleÅŸim bölgelerine gerçekleÅŸtirdiÄŸi füze saldırılarından dolayı büyük hasara uÄŸradı. Ä°ÅŸte Ä°ran’ın savunma alanına füze programına verdiÄŸi önem, savaÅŸ döneminde kazandığı acı tecrübelerden kaynaklanıyor.
Ä°ran Fars Körfezi’ndeki bazı Arap ülkeleri gibi hiçbir zaman milyarlarca dolar deÄŸerinde silah alma peÅŸinde olmadı, zira kendi savunma ihtiyaçlarını uluslararası normlara uygun olarak ve yerli imkan ve Ä°ranlı uzmanların yetenekleri ile karşılama kabiliyetini görmüştür.
Fakat İran silahlı kuvvetleri hiçbir zaman, sahip olduğu kabiliyetlerini başka ülkeleri tehdit etme veya saldırmak için kullanmadı, amma kendi ve bölgenin güvenliği ve istikrarını bozacak olan her türlü tehdit ve ya girişime karşı kesin olarak savunma ve caydırıcı gücünü kullanacaktır.
Ä°ran Ä°slam cumhuriyeti savunma bakanı TuÄŸgeneral Emir Hatemi 23 eylül 2017 tarihinde Ä°RÄ°B’e yaptığı açıklamada Ä°ran savunma gücünün yerli olduÄŸuna vurgu yaparak, “Ä°ran Ä°slam cumhuriyeti hiçbir tehdit, yaptırım veya diretmenin etkisinde kalmayacaktır ve Ä°ranlı uzmanlar bu yola devam edecekler” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.