İran’ın IŞİD sonrası dönemde Irak’ın yeniden inşasına yardım vurgusu

  • 14 Şubat 2018
  • 1.143 kez görüntülendi.
İran’ın IŞİD sonrası dönemde Irak’ın yeniden inşasına yardım vurgusu

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, üst düzey bir siyasi ve iktisadi heyet başkanlığında Kuveyt’te düzenlenen Irak’ın Yeniden İnşası Konferansı’na katılmak üzere dün bu ülkeye gitti.

Kuveyt’te düzenlenen Irak’ın Yeniden İnşası konulu Uluslararası Konferansa 70 ülkeden temsilciler ve muhtelif ülkelerden yaklaşık 2 bin firma katılmış bulunuyor.

İran, daha önce de Irak’ın yeniden yapılandırılmasına yardım etmişti.

İran’ın Irak’ın yeniden inşa sürecine katılımı, geçtiğimiz yıllarda elektrik şebekesinin geliştirilmesi, enerji transferi ve kutsal mekanların onarımı gibi muhtelif alanlarda olmuştur.

İran İslam Cumhuriyeti, bölgedeki güvenlik tehditlerine göre, terör örgütü IŞİD ile mücadelede ve işgal altındaki bölgelerin kurtarılmasında eksen rol ifa etmiştir. Bu bileşenler, İran’ın bölgede ve çevresindeki güvenlik konularındaki rolünün artması, İran ile Irak arasında işbirliği için farklı bir zemin ve durum sağlamıştır.

İran Dışişleri Bakanı Muhmmed Cevad Zarif, İran İslam Cumhuriyeti’nin Irak halkı ve hükümetine terör örgütü IŞİD ve tekfrici gruplarla mücadele ve de Irak’ın yeniden inşası için yardımlarına işaretle şöyle diyor: İran, Irak’ın yeniden inşası için daha önce düzenlenen konferansta verdiği sözlerini yerine getiren bir ülkedir ve bu aşamada da Irak’ın yeniden inşası ve kalkınma sürecine katılmaya ve Irak hükümeti ve halkının yanında olmaya tüm gücüyle hazırdır.”

Savaşın ardından yeniden inşa ve yapılandırma çalışmaları, krizlerin yeniden patlak vermesinin önlenmesinde önemli rolü var. Yeniden inşa sürecine katılım, kültürel çıkarlar, dini ve kimliksel ortaklıklar çerçevesinde analiz edilebilir.

IŞİD sonrası dönemde Irak’ın yeniden inşa sürecine katılım ve yardım da bu prensipten hariç değil ve bu hedefler ve saikalardan oluşan türlü ve karmaşık bir kompleks zemininde ele alınabilir.

Bu uluslararası girişim ve hareket iki açıdan önem arzediyor:

Birincisi; Irak’ın kalkınma ve imar yolunda hareket etmesi, yaşam koşullarının normalleştirilmesi ve yıkılan alt yapı tesislerinin yeniden yapılmasında yardım edilmesidir.

IŞİD sonrası dönemde, Irak’ın yeniden inşa edilmesinin öneminin ikincisi ise; Irak ve bölgede istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesidir.

Bilindiği üzere terör örgütü IŞİD, Irak’ta geniş şekilde yıkıntılara yol açtı, işgal ettiği her yeri yakıp, yıktı. Camilerden, okullara, kutsal mekanlardan, kültürel varlıklar, konutlar ve köprülere kadar bulundukları her alanı, yerle bir ettiler.

Terör örgütü IŞİD tarafından Irak’ta yok edilenlerden bazılarının yeniden imar ve inşası bile mümkün değil. Bunlardan biri, antik kent Nemrud’daki eski kültür ve medeniyet eserleridir.

Ayrıca sözde uluslararası koalisyonun saldırıları da Irak’taki yıkım ebadını genişletti. ABD’nin başını çektiği sözde terörizmle mücadele koalisyonu çerçevesinde teröristleri destekleyenlerin hareketleri Irak’ta büyük yıkımlara yol açtı.

Yeni değerlendirmeler, uluslararası koalisyonun Irak’ın alt yapı tesislerine verdiği zarar oranının 45 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi bu bağlamda şöyle yazıyor:

“Dünya Bankası ve Bağdat yönetimi tarafından yapılan yeni değerlendirmeler sonucu, ABD liderliğindeki sözde uluslararası terörizmle mücadele koalisyonunun girişimlerinin okullar, santraller, konutlar, binalar ve diğer sivil alt yapısı dahil Irak’ın alt yapı tesislerine büyük zarar verdiği ortaya çıkmıştır.”

Bu nedenle Irak’ın alt yapı tesislerinin tahrip edilmesine sebebiyet verenlerin Irak’ın yeniden inşasına daha fazla yardımda bulunmaları gerekiyor.

Irak’ın yeniden inşası sözle olmaz, verilen sözlerin yerine getirilmesiyle olur.

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in ifade ettiği gibi, İran Irak’ın yeniden inşası için daha önceki konferansta verdiği sözünü yerine getirmiştir ve bundan böyle de Irak’ın yeniden inşasına yardımlarına devam edecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.